Avocatul Poporului sesizează premierul, președinții Parlamentului și pe ministrul Sănătății, după ce a constatat că, în ciuda obligației statului de a asigura dreptul la sănătate, sute de localități rurale nu au medic de familie.
Printre cele mai grave situații se înregistrează în județele Alba, Caraș Severin, Sălaj, Buzău și Tulcea, unde între 9 și 16 localități nu au medic.
Iar la polul opus se află județele Dolj și Bihor unde sunt aproape câte 400 de localități, mai toate cu medic. Vicepreședintele Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea:
„Până în pandemie, la nivelul anului 2020, aveam 212 localități fără medici de familie și 665 deposturi vacante la nivel național.”
Vicepreședintele Avocatului Poporului spune că autoritățile nu cooperează pentru a ajuta primarii să convingă medicii de familie să acorde servicii celor din sate.
Ar fi nevoie ca medicii să aibă la dispoziție spații, acordate gratuit, bani pentru lemne și aparatură medicală:
„Am sesizatcă este o lipsă de colaborare între instituții, unde un primar din județul Botoșani s-a chinuit la propriu să aducă un medic de familie în comunitate, iar răspunsurile de la cele 3 autorități la care s-au făcut demersuri au fost total diferite, deci fiecare răspundea cu totul altceva. Nu au o evidență clară a medicilor de familie, nu au nimic concret în ceea ce privește situația medicilor de familie în teritoriu.”
În final, președintele Avocatului Poporului, Renate Weber, propune Guvernului și Ministerului Sănătății să acorde anumite facilități medicilor pentru ca ei să lucreze la sate:
„Multă vreme abonamentele pentru transport, jumătate dintre ele erau plătite de către medici, jumătate erau subvenționate, asta nu mai există. Este foarte important, pentru orice absolvent de medicină, mediul în care lucrează. Dacă te duci și ai un cabinet care este bine dotat, unde vezi că ești suținut și toată activitatea cabinetului e susținută de autoritățile locale, sunt convinsă că mai mulți ar fi tentați să meargă, dar pentru asta și autoritățile alea locale au și ele nevoie să fie sprijinite.”
În prezent, statul alocă medicinei primare aproximativ 6% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.