Avocatul Poporului atrage atenția că admiterea separată la colegii ar discrimina copiii din familiile sărace și i-ar avantaja pe cei care își permit meditații. Admiterea separată la colegii este prevăzută în proiectul de modificare a Legii Învățământului, proiect criticat, însă, de mai mulți reprezentanți ai societății civile.
Avocatul Poporului cere Ministerului „reanalizarea” articolului care prevede admiterea separată la colegii.
E o măsură care – se arată într-un raport al Avocatului Poporului – „discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar” și „creează avantaje celor din familii care pot asigura meditații copiilor”.
Instituția mai atrage atenția că legea nu prevede un cadru de prevenire a faptelor de corupţie în elaborarea subiectelor şi organizarea admiterii.
De altfel, posibilitatea colegiilor de a organiza propriile examene de admitere este considerată discriminatorie și de șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba. Acesta spune că e „o formă mascată de privatizare a unei unei părți din învățământul public”.
Noua lege a Educației este criticată și de societatea civilă: 100 de intelectuali au cerut o consultare reală pe legile Educației și prelungirea perioadei de dezbatere.
Sursa foto: Shutterstock