Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă numărul prea mare de semnături – 200.000 – necesare pentru înscrierea în cursa prezidențială, dar și faptul că o persoană poate semna pentru mai mulți candidați.
Cele 200.000 de semnături necesare pentru a candida la prezidențiale depășesc pragul maxim recomandat de Comisia de la Veneția, de 1% din numărul total de alegători, în condițiile în care în România sunt mai puțin de 19 milioane de persoane cu drept de vot, precizează Avocatul Poporului.
Pentru că fiecare alegător are dreptul numai la un singur vot, ar trebui să semneze doar pentru un singur candidat la alegerile prezidențiale, consideră Avocatul Poporului.
Autoritatea Electorală Permanentă anunța recent că va propune reducerea numărului de semnături la 20.000. Anunțul venea după ce 8 candidați la Președinție ar fi depus anul acesta la Biroul Electoral Central liste cu semnături false. Parchetul General a început cercetările în acest caz.
Și Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost contestată la CCR. Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră organizarea deputaților și a senatorilor în grupuri parlamentare este o acțiune strict organizatorică și nu poate fi o condiție pentru a avea un candidat la prezidențiale.
Renate Weber este fost europarlamentar ALDE, iar Biroul Electoral Central nu i-a permis partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu să se înscrie în cursa prezidențială cu Mircea Diaconu drept candidat. Și asta pentru că ALDE nu mai are grup parlamentar, după ce mai mulți senatori și deputați și-au dat demisia. În aceste condiții, Mircea Diaconu candidează ca independent, iar pe buletinul de vot a prins un loc codaș.