La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!
Miercuri, Agenția Mediafax a transmis următoarea știre: “Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost fotografiat ţinând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunând că l-a întrebat pe reprezentantul SUA dacă drepturile religioase sunt respectate în România în condiţiile confiscării bunurilor bisericeşti.”
Știrea era ilustrată cu fotografia respectivă. În imagine, ambasadorul american este încadrat de 3 persoane – primarul din Sf. Gheorghe, președintele CJ Covasna și episcopul Bisericii Reformate din Transilvania.
Steagul este desfășurat în fața lor și fiecare îl ține mai mult sau mai puțin hotărât – ambasadorul american, de pildă, cu două degete de la mâna dreaptă. Ambasadorul afișează un zâmbet reținut, în timp ce ceilalți participanți la micul moment par să fie un strop mai satisfăcuți.
Steagul secuiesc este subiectul unei controverse înverșunate în ultimii ani, de când autoritățile locale din Harghita și Covasna care au încercat să-l arboreze pe diferite clădiri oficiale au fost contrate în justiție de statul român prin intermediul prefecților, adică reprezentanții guvernului în teritoriu.
Asta a accentuat sentimentul de asediu pe care îl încearcă mulți membri ai comunității maghiare, în mijlocul României, înconjurați de milioane de români din toate părțile. Acuzațiile că statul român nu respectă simbolurile culturale și trecutul unora dintre cetățenii săi au crescut în intensitate, dar au rămas, în general, în zona vociferărilor.
Cu puține excepții, media românească a interpretat fotografia ca un afront la adresa majorității, ca o provocare.
Ambasadorul Hans Klemm a explicat că s-a fotografiat cu steagul secuiesc, citez, “din politețe”, la cererea gazdelor care i-l oferiseră cadou. “Pentru mine, doar două steaguri sunt cu adevărat importante – al Statelor Unite și al României”, a mai explicat el, încercând să prezinte incidentul ca o întâmplare secundară.
Cine e de fapt în eroare în toată întâmplarea – ambasadorul american în România, care nu înțelege sensibilitățile locului, după cum l-a certat Ministerul român de Externe, sau poate chiar noi, majoritatea, pentru că suprainterpretăm un gest banal de parcă ne-ar fi frică să nu fugă cineva cu Ardealul peste graniță?