La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!
Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.
Guvernul intenționează să determine adoptarea prin asumarea răspunderii în Parlament a proiectelor privind grațierea și dezincriminarea unor fapte din Codul Penal. Ce înseamnă asumarea răspunderii în Parlament? Practic, fără dezbatere.
Guvernul vine cu un proiect de lege și spune: dacă majoritatea parlamentarilor votează împotrivă, proiectul cade, noi ne dăm demisia și se face un nou guvern. Dacă nu, proiectul se adoptă așa cum l-am adus în mapă.
În actualul Parlament, PSD și ALDE dețin o majoritate mai mult decât confortabilă. La drept vorbind, liberalii, principalul partid de opoziție, au atât de puține mandate încât au reale dificultăți să strângă semnăturile necesare pentru inițierea, măcar, a unei moțiuni de cenzură, darmite s-o mai și treacă.
În consecință, asumarea răspunderii Guvernului pe grațiere și dezincriminare e tot o formalitate, cu diferența că, în acest caz, legea ar putea fi, totuși, măcar atacată la Curtea Constituțională.
PSD nu a explicat deloc până acum de ce insistă să treacă fără dezbatere parlamentară aceste proiecte de lege. Nu are cum să se teamă de rezultatul votului, ceea ce înseamnă că, pur și simplu, nu vrea să lase juriștii din alte partide să se exprime pe marginea proiectelor.
De ce? Ce e de ascuns? Anunțul că va fi asumată răspunderea ar putea fi făcut luni, de către ministrul Justiției, după o dezbatere organizată de minister. Sunt 50 de locuri pentru cei care vor să participe la dezbatere iar ministerul va selecta participanții după criterii pe care nu le-a anunțat.
În plus, presa nu va avea acces – o altă decizie de netransparență pe care inițiatorul proiectelor n-a considerat necesar s-o explice.
Încă un amănunt interesant și grăitor. Ieri seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că el nu prea cunoaște ce-i în ordonanțele cu pricina, că doar s-a uitat în ele “cu multă curiozitate” după revenirea din SUA, dar că nu prea a înțeles. “Eu nu sunt la Guvern” a spus, textual, domnul Dragnea, care a adăugat: “în subiectul ăsta trebuie să vorbiți cu Guvernul”.
Vă reamintim că sunt indicii că cel puțin una dintre ordonanțe a fost redactată la biroul său de la Camera Deputaților, pe computerul șefei sale de cancelarie. De altfel, domnul Dragnea a participat la două emisiuni TV de când s-a întors din SUA în care a prezentat pe larg punctul său de vedere referitor la ordonanțe, fără să spună că nu știe ce-i în ele.
PSD refuză să renunțe la inițiativele de grațiere și dezincriminare a unor infracțiuni de corupție, și asta în ciuda unei opoziții generalizate din partea societății. Mai mult, se pregătește să treacă aceste inițiative prin Parlament fără dezbatere.
Ce înțelegeți din ultima declarație a domnului Dragnea? Și ce credeți că urmează în acest uriaș scandal?
https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-ordonante-penale-27012017