Mulți dintre dumneavoastră ați recunoscut semnalul anterior – era intrarea în emisie a postului de radio Europa Liberă, în vremea comunismului.
Europa Liberă emitea de la Munchen, din Germania Federală. Pentru milioane de români, Europa Liberă era singura sursă de informație alternativă, singurul post de radio care expunea nu doar ororile comunismului, ci și ridicolul total al cultului personalității cuplului Ceaușescu.
În țară, însă, autoritățile îi acuzau pe jurnaliștii de la Europa Liberă că defăimează România și partidul unic. Pentru puterea de la București, atât de mare era deranjul produs de acest post de radio, care nu se afla sub controlul Secției de Presă a CC, încât Ceaușescu a ordonat acțiuni violente de intimidare împotriva realizatorilor.
Unii au primit prin poștă colete cu bombe. În 1981, redacția a fost atacată cu o bombă de 15 kilograme și în același an, Emil Georgescu, pe atunci realizatorul faimoasei emisiuni „Actualitatea românească”, a fost înjunghiat într-o parcare.
Pe vremea aceea – și pentru ani buni după fuga lui Ceaușescu – defăimarea țării era infracțiune, pedepsită cu diverse intensități de sistemul penal românesc. Când România a cerut să intre în Uniunea Europeană, i s-au pus diverse condiții – printre acestea, și respectarea libertății de expresie. În acest context, insulta, calomnia și defăimarea au fost dezincriminate.
Însă acum, la ceva mai mult de un deceniu de la aderare, liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, anunță că Parlamentul va adopta o lege împotriva defăimării. Scopul?
“Să-i corecteze” pe cei care “mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, (care – n.m) aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic”, spune Liviu Dragnea.
În acest context, potrivit articolului 30 din Constituția României: (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. Ca atare, Constituția prevede explicit că defăimarea țării și a națiunii sunt interzise prin lege, iar Liviu Dragnea poate spune, în orice moment, că nu face decât să respecte Constituția atunci când anunță o lege împotriva defăimării.
E sau nu necesară o lege împotriva defăimării în România? Cine ar fi țintele? Care ar trebui să fie limitele unei astfel de legi – deci, ce ar trebui să fie, totuși, permis, și ce ar trebui să fie considerat inadmisibil?
La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!
Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.