Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Graţierea

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

Săptămâna aceasta, PSD a avut tentativa de a modifica pe șest acele prevederi din Codul Penal care trimit la închisoare politicienii corupți. Pe scurt, e vorba în primul rând despre redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu în așa fel încât ea ar fi fost golită de putere judiciară și aproape lipsită de sens.

PSD a încercat să mascheze acest atac-surpriză anti-justiție cu o altă inițiativă legislativă referitoare la grațierea unor pedepse, sub explicația că vrea să rezolve supraaglomerarea din penitenciarele românești.

Aceasta este o problemă reală, atât din punct de vedere umanitar, cât și legal și chiar și financiar – statul român pierde constant procese la CEDO pentru că nu este capabil să asigure condiții umane de executare a pedepselor penale.

Știm deja că doar descinderea intempestivă a președintelui Iohannis la ședința de guvern de miercuri dimineață a oprit, in extremis, adoptarea celor două ordonanțe de urgență în domeniul Justiției.

Guvernul n-a avut încotro și a pus în dezbatere publică textele proiectelor de ordonanță, iar noi, bunii cetățeni, avem datoria de a înțelege, a judeca și a ne pronunța pe ele.

În acest context, a apărut ideea organizării unui referendum pe tema grațierii și amnistiei. Să ne lămurim, de fapt, ce crede poporul: că Justiția este într-adevăr coruptă și controlată politic, așa cum susțin de ani de zile numeroși politicieni și destul de multe organe de presă?

Sau o majoritate a românilor e de părere că Justiția, cu bunele și relele sale, a progresat în ultimii ani, că lupta anticorupție dă rezultate și că nu e cazul să fie oprită?

Lumea e împărțită, firește. Unii vor și chiar cer insistent un referendum tocmai ca să dea un vot de încredere eforturilor anticorupție din România și ca să se lămurească apele, că nu mai știm câți mai suntem cinstiți și câți hoți în țara asta.

Alții ar vrea un referendum tocmai ca să-și exprime neîncrederea în acțiunile Justiției din ultimii ani, să-și exprime convingerea că marile dosare de corupție sunt fabricate de SRI și diverse cercuri obscure de influență.

În fine, mai sunt și cei care se tem de rezultatul unei astfel de consultări populare, care ar vota într-un fel, dar cred că majoritatea ar vota diferit de ei, și de aceea zic că mai bine lăsăm lucrurile așa, să nu stricăm mai rău ceva ce și-așa funcționează destul de greu.

Vreți sau nu un referendum pe tema grațierii și amnistiei? Și cum ați vota?

https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-gratierea-20012017?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-vlad-petreanu-si-cristian-tudor-popescu