Scandal imens în TVR, unde șefa postului public, Doina Gradea, a fost înregistrată când insulta jurnaliștii de la Știri din cauză că aceștia ar fi adresat întrebări incomode unor politicieni de la putere.
Doina Gradea a mai spus și că știriștii merită “pumni în gură și poliție pe ei, care să-i taie, pentru că sunt hateri de profesie, adică s-au luat de PNL cât a fost PNL-UL la guvernare, iar acum se iau de PSD cât e PSD-ul la guvernare”.
Înregistrările au fost făcute publice de Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației, care este difuzată de TVR. O parte dintre jurnaliștii de la Departamentul Știri al TVR, aproximativ un sfert, au reacționat și au semnat o scrisoare de protest, în care-i cer Doinei Gradea să-și prezinte scuze publice, nimic mai mult. Reporterul Adelin Petrișor a descris, pe blogul lui, scene hilare, în care unii dintre membrii redacției au dispărut subit din redacție când s-a pus problema semnării documentului.
La Parlament, jurnaliștii i-au cerut șefului PSD să comenteze situația – de ce lui? Pentru că, potrivit legii, conducerea postului public de televiziune este stabilită cu ajutorul algoritmului parlamentar, iar PSD deține majoritatea. Însă Liviu Dragnea nu s-a putut abține să răspundă în bășcălie la întrebările care i-au fost adresate pe tema insultelor proferate de șeful televiziunii la adresa reporterilor.
Din păcate, despre TVR nu se mai vorbește, de ani de zile, decât când e implicată într-un scandal. Prin comparație cu restul stațiilor private din România, postul public este un gigantic consumator de resurse și un mare producător de ineficiență, deși nu pentru toată lumea, pentru că în piață e de notorietate că mulți s-au îmbogățit, în timp, din căpușarea TVR.
Audiențele sunt minime, numărul de angajați e uriaș, programele sunt adesea desuete, riscul controlului politic e mereu prezent, managementul e schimbat aproape întotdeauna arbitrar, prin vot în Parlament. Problemele TVR sunt aceleași de 3 decenii și par complet nerezolvabile, orice s-ar încerca. N-a mers nici cu restructurarea datoriilor, nici cu schimbarea șefilor, nici cu concedierea angajaților, oricum aproape imposibilă – iar acum, după desființarea taxei radio-tv și trecerea finanțării exclusiv în sarcina guvernului, controlarea politică a postului public este mult mai simplă și mai directă.
Pe de altă parte, TVR rămâne un post cu o capacitate de producție mult peste cea a posturilor private din România. Postul are 6 canale dedicate și 5 studiouri teritoriale, face producții culturale scumpe, de care canalele private nu sunt interesate, practică o decență în programe care e destul de rară la alte canale tv și, iată, unii dintre reporterii săi sunt atât de ațoși cu puternicii zilei încât șeful televiziunii ajunge să-i insulte pentru lipsă de obediență.
Credeți că TVR ar trebui desființată, pentru că nu mai e nicio speranță cu ea? Sau credeți că mai există șansa unei reforme corecte, profunde, care să transforme TVR în ceea ce ar trebui să fie, de fapt: un post public independent, care acționează mereu în interesul publicului și în interesul național?
La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!
Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.