O declarație a economistului șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, alarmează sectorul bugetar.
Domnul Lazea spune că anul viitor noul guvern va fi forțat să taie din cheltuieli, deoarece deficitul a atins cote insuportabile, iar asta va însemna, inevitabil, și ajustări dureroase de venituri pentru salariații statului.
Salariile bugetarilor au tot crescut în ultimii ani, prin diverse decizii politice, și au ajuns să ocupe, acum, 10% din PIB, adică tot cât era în 2009, înaintea foarte nepopularelor măsuri de reechilibrare a bugetului luate de Emil Boc și asumate de Traian Băsescu.
Mai mult, cheltuielile cu salariile din sectorul public şi cu pensiile reprezintă, în prezent, 96% din veniturile fiscale şi contribuţiile sociale la buget, conform unei analize BCR. La finalul anului trecut, proporția era de 81%.
Soluția propusă de domnul Lazea este ca bugetarii să muncească doar patru zile pe săptămână și să primească, astfel, cu 20 la sută mai puțin la salariu. Decizia are avantajul că nu mărește șomajul și nu adâncește criza economică, dar nu rezolvă problemele de fond a sectorului bugetar: ineficiența și mărimea sa.
La Avocatul Diavolului avem de examinat două variante și vă întrebăm care dintre ele vi se pare cea mai bună pentru economie și pentru societate. Săptămâna de lucru de 4 zile, odată cu tăierea salariilor cu 20%? Sau concedierea atâtor angajați cât e nevoie pentru reducerea cheltuielilor și echilibrarea bugetului?