Astăzi vom judeca o problemă esențială a tuturor statelor din lumea democratică. Este necesară sau nu reglementarea de către stat a așa numitelor rețele sociale, fie că vorbim de Facebook, Twitter, Instagram sau altele mai puțin cunoscute?
Influența lor a ajuns mult mai mare decât a presei clasice și, practic, pentru foarte mulți oameni au devenit principala sursă de informare. În ciuda faptului că în aceste medii diferența dintre fapte și opinie nu mai există, iar jumătățile de adevăr se împletesc cu dezinformări grosolane.
Deși pornite cu un scop nobil, ideea de a da o voce tuturor, de a încuraja dezbaterea, unitatea, promovarea unor idei de bine sau chiar regăsirea unor prietenii pierdute, aceste rețele s-au transformat în ultimii ani în cea mai mare scenă de dezbateri, controverse și bătălii politice. Ele poartă injurii, insulte, argumente false, ucid adevărul, crează eroi de carton, dar mai ales divizează societățile de o manieră care pare ireversibilă.
Ba, mai mult acest rețele sociale au devenit un instrument malefic în slujba multor forțe care se opun și atacă democrațiile tradiționale, scoțându-le din matca lor obișnuită.
Gestul suprem de apărare a societății a fost interzicerea de către toate rețelele a președintelui Donald Trump, după ce a acesta nu a incitat direct la violențele de la Capitoliu.
Aceasta fiind situația, Avocatul Diavolului vă invită să judecați dacă nu cumva statele lumii trebuie să intervină în funcționarea acestor mastodonți, să stabilească limite clare ale dezbaterilor, măsuri care să împiedice dezinformarea și să apere drepturile de liberă exprimare ale tuturor cetățenilor.