La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!
Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.
Președinții celor două camere ale Parlamentului, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, anunță că vor iniția un proiect de lege care redefinește statutul juridic al Casei Regale în România.
Astfel, Casa Regală ar urma să capete statut de utilitate publică, oricât de ciudat ar suna asta, șeful desemnat al Casei Regale să aibă statut de fost șef de stat al României – inclusiv cu indemnizația lunară cuvenită foștilor președinți. Potrivit aceluiași proiect de lege, Casa Regală va putea avea un aparat administrativ propriu, de 20 de angajați plătiți din bugetul de stat, și ar urma să rețină în folosință gratuită pentru următorii 49 de ani Palatul Elisabeta.
În schimb, se așteaptă de la Casa Regală să fie o promotoare a intereselor României, să contribuie la dezvoltarea țării, dar și la păstrarea tradițiilor naționale și valorilor statului român. Cum s-ar putea atinge aceste obiective?
“Prin promovarea tradiţiilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor, obiceiurilor şi realizărilor de valoare; prin reunirea comunităţilor în jurul unor proiecte și momente cu semnificaţie istorică; prin acordarea de denumiri cu semnificaţie istorică regală, diplome şi alte forme de recunoaştere; prin recunoaşterea calităţii produselor şi serviciilor companiilor care activează pe piaţa românească; prin acţiuni caritabile și acţiuni educaţionale șamd.”, scrie în proiectul de lege.
Deci, practic, prin acțiuni de comunicare și protocol, cam cum ar face o fundație, doar că una cu un trecut unic pentru țara noastră. Proiectul acesta de lege nu e nou, dar el a fost reluat de cei doi lideri politici amintiți în contextul agravării stării de sănătate a Regelui Mihai, după cum a comunicat zilele trecute Casa Regală. De altfel, regele, acum în vârstă de 96 de ani, s-a retras din viața publică în martie anul trecut, când s-a comunicat că a fost diagnosticat cu cancer. Ultima sa apariție publică a avut loc în 2014.
Succesoarea Regelui Mihai a fost desemnată Principesa Margareta. După moartea Regelui, principesa ar urma să capete, prin urmare, statut de fost șef de stat și să promoveze interesele și valorile României.
Regele Mihai, cu destinul său teribil de nedrept, este iubit de români și respectat. Discuția nu este despre Majestatea Sa, acum, ci despre viitorul Casei Regale a României fără el, pentru că asta ne propun domnii Dragnea și Tăriceanu.
Vrem sau nu vrem să acordăm un statut special în continuare Casei Regale, cu tot ce presupune asta – și cheltuieli, dar și așteptări?
Știm că vom ajunge să discutăm și despre scandalul care înconjoară acum Casa Regală, provocat de încercarea nepotului regelui, Nicolae, de a-și vedea bunicul, dar nu e nicio problemă, astfel de probleme trebuie luate și ele în calcul. În fond, în ce familie toată lumea se înțelege perfect cu toată lumea?