Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, a cerut sancţionarea României cu trei milioane de euro din cauza netranspunerii în legislaţie a Directivei privind combaterea acţiunilor de spălare a banilor.
Țara noastră era obligată să adopte documentul până în iunie 2017, dar a făcut-o cu o întârziere de 755 de zile.
Termenul de transpunere a Directivei europene a expirat la 26 iunie 2017.
Documentul aducea o serie de noutăți în materie de evaluare a riscurilor de spălare a banilor și de identificare a beneficiarului real al infracțiunii. Miza întârzierii se afla în momentul politic dominat la acea vreme de președintele PSD Liviu Dragnea, anchetat în afacerea Tel Drum: Directiva interzice acțiunile la purtător, cum era cazul celor emise în afacerea cu pricina.
Calea aleasă de puterea de la București pentru implementarea Directivei a fost, în loc de o ordonanță de urgență, un proiect de lege care a fost redactat foarte tarziu de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. De la începutul lunii martie 2018 a mai stat blocat vreo două luni și la Secretariatul General al Guvernului. Abia în 31 mai 2018 Guvernul a adoptat proiectul și l-a trimis la Parlament, unde a mai fost tergiversat.
Mai mult, în textul legii au apărut prevederi controversate – care nu există în documentul european și care ofereau Guvernului de la București dreptul de a controla organizațiile neguvernamentale.
Partidele din opoziție au sesizat Curtea Constituțională, care a retrimis legea în Parlament, pentru ca abia la sfârșitul lui iulie 2019 să ajungă la promulgare.