Confidenţialitate

Avocat: ”Chiar dacă Hexi Pharma intră în faliment, societății i se pot cere despăgubiri în cazul unor procese penale”

Chiar dacă Hexi Pharma intră în faliment, patronii pot fi trași la răspundere penal – în cazul unor procese – iar societății i se pot cere despăgubiri.

Precizările au fost făcute la Europa FM de avocatul Marius Pătrașcanu, expert în insolvența firmelor.

Domnia sa a explicat că o eventuală intrare în insolvență a companiei nu o scapă pe aceasta de plata unor eventuale daune materiale.

Deschiderea procedurii insolvenței este un nou punct zero, este punctul de la care datoriile societății de dinaintea procedurii urmează să fie plătite în baza unui plan de reorganizare sau de faliment, iar datoriile noi se plătesc în mod normal. Nu trebuie să confundăm însă răspunderea societății pentru această situație cu răspunderea administratorului ei, a asociaților și a persoanelor interesate”.

”Chiar dacă societatea nu are de unde să plătească sau este în insolvență, aceste persoane – presupunând că se merge într-o direcție penală – vor răspunde cu toate bunurile lor. Și cu bunurile companiei, dar, de obicei, bunurile companiei nu sunt suficiente”, a spus avocatul Marius Pătrășcanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, existau voci care susțineau că procurorii nu mai pot pune sechestru pe acțiunile companiei în cazul în care instanța aprobă insolvența.

Avocatul Marius Pătrășcanu susține că acest lucru nu este adevărat.  Insolvența presupune ridicarea unor măsuri deja luate de anchetatori – lucru care în cazul Hexi Pharma nu s-a întâmplat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pot pune sechestru, bineînțeles. Problema este că dacă pun sechestru pe bunuri care deja sunt ipotecate, sechestrul acela vine după ipotecile care deja există, dar, în rest, pot pune. Pot să pună și pe acțiunile firmei pentru că sunt bunurile asociatului și presupun că și asociatul are implicare în această situație”, a explicat avocatul pentru Europa FM.

Amintim, Hexi Pharma – compania implicată în scandalul dezinfectanților diluați livrați în spitale – a depus o cerere de intrare în insolvența la Tribunalul București.

Primul termen a fost stabilit pentru data de 17 mai, adică marțea viitoare.

După ancheta Gazetei Sporturilor, procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”.   Patronul Dan Condrea a fost audiat ieri timp de 4 ore la Parchetul General.