Submarinul Titan, căutat intens după ce a dispărut duminică în timp ce se scufunda către epava Titanicului, este o ambarcaţiune mică, proiectată pentru a ţine doar cinci persoane timp de o zi, relatează CNN şi BBC. În această dimineață, Paza de Coastă americană a estimat că submarinul avea între 70 și 96 de ore de oxigen de urgență. Echipajul de pe micul submarin a pierdut contactul cu o navă de suprafață la o oră și 45 de minute după ce a început o scufundare pentru a vedea epava Titanicului.
Avioane C-130 Hercules americane și canadiene, precum și un avion echipat cu sonar subacvatic și nave mari cercetează atât suprafața, cât și adâncurile oceanului, a declarat contra-amiralul John Mauger, din cadrul Pazei de Coastă a Statelor Unite.
Se fac eforturi pentru a trimite cât mai repede un ROVer care poate ajunge la o adâncime de 6.000 de metri.
Ambarcațiunea de cinci persoane se poate scufunda la adâncimi de 4 kilometri pentru a explora epava Titanicului, aflata la o adâncime de 3.800 de metri pe fundul Atlanticului , la aproximativ 700 de kilometri în largul coastelor din Newfoundland, Canada.
Cine se află printre cei dispăruți
Printre cei dispăruți se numără omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, precum și Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 58 de ani, om de afaceri și explorator.
De asemenea, se crede că exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet se află la bord, iar Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate, firma care a organizat scufundarea, se pare că se află și el la bord.
Fiecare dintre turiști a achitat 250.000 de dolari pentru un loc în expediția de opt zile pentru a vedea Titanicul. O scufundare completă la epavă, inclusiv coborârea și urcarea, durează opt ore.
Cum arata interiorul acestui submersibil
E vorba de o cameră mică, fara scaune sau canapele. Pasagerii trebuie să stea cu picioarele încrucişate pe podea, asta după ce s-au descălţat înainte de a intra.
Există o singură toaletă mică în partea din faţă a navei. Atunci când este folosită, se instalează o perdea de intimitate “şi se dă muzica la maximum”.
Pentru a comunica, acesta folosește tehnologia prin satelit Starlink a lui Elon Musk, scrie The Guardian. Iar potrivit CBS si BBC, nu este posibil ca cei aflaţi la bordul submarinului să iasă singuri din submersibil, deoarece sunt încuiaţi înăuntru cu şuruburi aplicate din exterior.
Într-o filmare BBC din 2022, acesta arată cum este controlat submarinul cu ajutorul unui controler de joc video.
Sursa foto: Twitter / Terry Virts