Serviciul Român de Informații avertizează că ar putea urma o nouă etapă a atacurilor cibernetice. Fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă ce site-uri accesează și mai ales de la cine primește mesaje.
În numele unor autorități, ar urma să fie trimise mesaje și link-uri, care dacă ar fi accesate, ar putea fura baze de date sau blocatelefonul mobil.
Mail-uri, mesaje text prins SMS sau chiar mesaje pe Whats App, sunt instrumentele pe care hackerii le folosesc pentru a încerca să fure date personale sau să blocheze accesul asupra unui dispozitiv: cum ar fi telefonul sau laptopul.
Cum funcționează atacurile numite „ransmoware” prin mailuri sau mesaje transmise de hackeri în numele unor bănci sau instituții de stat: este atașat un ”virus” care poate intra dacă link-ul din mesaj este deschis în telefon sau laptop.
Silviu Stahie este expert în securitate cibernetică:
„Trimit emailuri către angajați care în multe cazuri încă lucrează de acasă, pretind că sunt de la HR sau de la suportul de IT și îi roagă să se autentifice. Ei nu fac decât să ofere datele de acces și în felul ăsta atacatorii pot trece peste soluțiile de securitate care există deja în companiile și în instituțiile respective.”
Prin acest tip de atacuri, hackerii vor de fapt să blocheze companiile:
„În contextul acesta cu Ucraina am observat foarte multe atacuri în care sunt trimise ransmoware doar pentru a distruge datele și a face rău în esență companiei sau instituției respective.”
Specialiștii avertizează că aceste atacuri se vor înmulți în următoarea perioadă și că trebuie să fim foarte atenți pe ce dăm click:
„Trebuie să avem foarte mare grijă cu mesajele pe care le primim, mai ales când ele par să vină din surse reale: bănci, instituții, autorități și care ne invită să deschidem emailuri, să deschidem linkuri, să completăm date personale.”