Cele mai spinoase probleme ale momentul sunt dezbătute la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, aflată în plină desfășurare la New York.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii că urmează o “iarnă a nemulţumirii mondiale” din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, precum costul în creștere al vieții, războiul din Ucraina și schimbările climatice.
Criza hranei este accentuată de un amestec de sărăcie, şocuri economice, conflicte armate și fenomene meteo extreme.
În ajunul reuniunii, peste 238 de organizații mondiale au amintit că la fiecare 4 secunde un om moare de foame. La momentul actual, 345 de milioane de persoane nu au ce mânca.
“Diviziunile geopolitice subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice”, a mai atras atenția Antonio Guterres.
Oficialul ONU i-a acuzat pe giganţii din energie că “se bucură de sute de miliarde de dolari în subvenţii şi profituri excepţionale.
Războiul şi restricţiile asupra exporturilor de gaze rusești au determinat o creştere a preţurilor la energie în toată Europa.
Aflată la New York, șefa guvernului britanic a spus că facturile mai mari sunt “un preţ care merită plătit” pentru securitatea energetică pe termen lung a Regatului Unit.
De la tribuna ONU, președintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că a generat revenirea “imperialismelor”.
După Polonia, Slovenia a anunțat oficial că va trimite tancuri Ucrainei pentru lupta sa împotriva invadatorilor ruși.
Pe frontul de război din Donbas, drapelul ucrainean a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov.
Marionetele Moscovei din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie anunță referendumuri pentru alipirea la Rusia. Unele așa-zise consultări populare vor începe vineri.
Intenţia Rusiei de a organiza ”simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o ”încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, consideră secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
”Aceasta este încă o escaladare în războiul lui [Vladimir] Putin”, a spus Jens Stoltenberg, cerând comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev susține că este „esențial” ca regiunile separatiste să fie plasate sub “umbrela nucleară” a Kremlinului.
În schimb, președintele turc insistă ca Rusia să returneze teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat dacă doreşte o pace sustenabilă.
Moscova ar trebui, de asemenea, „să dea înapoi [peninsula] Crimeea proprietarilor săi de drept”, a mai spus Recep Erdogan într-un interviu pentru postul american de televiziune PBS.
Turcia este membră a Alianței Nord-Atlantice (NATO).
Ankara continuă să menţină relaţii apropiate atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, şi a intermediat un acord pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră.
Analiștii militari observă pregătiri pentru o mobilizarea generală în Rusia.
În grabă, Duma de Stat a modificat Codul Penal, fiind înăsprite pedepsele cu închisoare pentru dezertare și predare voluntară pe front.
Presa de la Moscova scrie că un discurs înregistrat al lui Vladimir Putin ar urma să fie difuzat miercuri dimineață.
FOTO: Al Jazeera