Fermierii români avertizează că securitatea alimentară a României este în pericol și cer statului să intervină rapid. Seceta face prăpăd, iar România nu are sisteme de irigiații și nici depozite pentru legume, lapte, carne, ouă și alte produse românești spun aceștia.
Ei cer un acord politic național pentru renegociereea Programul Național de Redresare și Reziliență astfel încât prin acest program să fie alocați bani și pentru domeniul agriculturii.
Fermierii cer statului să ia măsuri pentru ca România să-și poată acoperi consumul din producția internă, în condițiile în care ne confruntăm cu o criză în energie, cu foarte multe scumpiri și un război la graniță. Iar primul pas care ar trebui făcut este realizarea unui sistem de irigații, în condițiile în care seceta s-a accentuat de la un an la altul, spune Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor:
„Avem imagini din țară, cu zone întregi din Moldova, din sud, în care nu a răsărit gârul, rapița s-a uscat și în care fermierii întorc cultura respectivă, adică o distrug, eventual pentru a pune porumb acum în primăvară. Deci, ei și-au pierdut jumătate din producția acestui an. Eu sunt foarte îngrijorat nu de ce se întâmplă acum, eu sunt foarte îngrijorat de ce se va întâmpla la anul pe vremea asta, pentru să securitatea alimentară a României nu se gândește în termeni de facem ceva azi ca să obținem rezultatul mâine.”
Daniel Radu, un fermier din Ilfov a spus că, în lipsa unui sistem național de irigații, e imposibil să se ocupe fiecare fermier de irigarea culturilor:
„Cum să investesc eu să fac irigația, să investesc sute de mii de euro, cu aport propriu și cu fonduri europene, când mă trezesc că cineva cumpără 5.000 metri de teren și-și trântește o casă pe mijlocul terenului, pe unde trebuie să trec eu cu conducta.”
Plata la timp a subvențiilor, majorarea ajutorului la motorină și chiar interzicerea exporturilor la unele materii prime sunt alte măsuri pe care fermieri le-au prezentat ministrului Agriculturii.
Ministrul Adrian Chesnoiu a anunțat deocamdată că s-au luat măsuri pentru a asigura fermierilor care se afla în zonele viabile de irigat accesul la apă mai devreme faţă de alţi ani, iar suprafața ce poate fi irigată este de peste 1 milion de hectare.
Foto: Shutterstock