Moartea celor doi adolescenți din județul Dolj aflați în plasament dovedește eșecul statului în ceea ce privește reorganizarea sistemului de protecție a copiilor, susține Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse juridice (CRJ).
De altfel, numai în ultimii 5 ani, nu mai puțin de cinci mii de copii și adulți au murit în condiții necunoscute în centrele de plasament sau de recuperare de stat.
De mai bine de un an, Centrul de Resurse Juridice încearcă să convingă Parlamentul să voteze o lege care să permită accesul observatorilor independenți în centrele de stat, fără succes însă.
Mâine senatorii din comisiile de specialite (Drepturile Omului, Muncă și Sănătate Publică) se vor întruni din nou pentru a da un aviz la legea legea monitorizării independente.
În acest moment, 70 de mii de copii sunt plasați fie la asistenți maternali, fie în centrele de plasament, fie în instituții de recuperare.
Cel puțin 7 mii dintre ei au probleme de sănătate, deficiențe psihice sau fizice, și sunt închiși în 700 de centre, alături de alți aproape 18 mii de adulți.
Manager al programului „Pledoarie pentru Demnitate”, Georgiana Pascu spune că în același pericol ca cei doi adolescenți de la Dolj, sunt alte mii de copii retrimiși în centrele de plasament după ce au fost crescuți de asistenți maternali.
Pe de altă parte, Georgiana Pascu spune că în centrele de stat din România au murit în ultimii ani cinci mii de copii, adolescenți și adulți.
Doar în unele cazuri se știe că au murit de pneumonie sau de înfomentare prelungită.
În urmă cu un an, Centrul de Resurse Juridice a depus la Parlament un proiect de lege care să permită monitorizarea centrelor speciale.
Proiectul nu a fost votat nici acum de aleși.
România este singura țară din lume care nu respectă Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, deși a adoptat-o.