Peste 1.500 de oameni, copii și adulți internați în centrele speciale pentru persoanele cu dizabilități mintale, au murit în România, în ultimii patru ani, fără ca nimeni să investigheze cazurile.
Avertismentul vine din partea Centrului de Resurse Juridice care atrage atenția că statul român amână de patru ani să creeze un mecanism independent de monitorizare a respectării drepturilor celor 25 de mii de copii și tineri cu dizabilități internați în centre speciale. Înființarea acestul mecanism este prevăzut de Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Invitată la Interviurile Europa FM, Georgiana Pascu, manager de proiecte la CRJ, a explicat că România este singura țară din lume care nu respectă această convenție. Ea susține că abuzurile sunt posibile pentru că accesul observatorilor independenți în centre nu este permis, iar autoritățile nu mai sunt la fel de preocupate de soarta acestor oameni după ce România a fost acceptată ca membru al Uniunii Europene.
Centrul de resurse Juridice a întocmit un proiect de lege care să oblige autoritățile să permită accesul observatorilor independenți în astfel de centre încă de anul trecut.
Proiectul nici măcar nu a fost dezbătut. El a primit avizele necesare și așteaptă să fie introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, urmând ca proiectul să ajungă ulterior și la Senat.
Georgiana Pascu face un apel la societatea civilă să semneze petitia online deschisă cu scopul de a-i convinge pe parlamentari să îmbunătățească viața copiilor cu dizabilități internați în centre. În total, în cele peste 700 de centre pentru persoane cu dizabilități sunt peste 70.000 de persoane, adulți și copii. 5.000 de copii nu merg la școală, iar mulți dintre ei nu au acces la servicii specializate și nici la condiții umane de viață: nu au apă caldă, cabine de duș și nici hrană adecvată.
Mai multe detalii despre acest subiect găsiți și pe pagina campaniei CRJ, Lagărele de lângă tine.