Să ai propria piscină în grădina din spate casei se simte ca un colțișor de Paradis. Ei bine, pentru ca apa în care înoți să aibă acea claritate și aspect curat pe care îl admiri adesea la locațiile de lux, piscinanecesită o întreținere regulată.
Clorul este unul din principalele soluții care te ajută să menții o piscină curată și limpede pentru mai mult timp. Dar știai de ce? Primul răspuns care îți vine în minte probabil este că distruge bacteriile și igienizează apa, ceea ce este corect. Află în continuare care sunt avantajele acestui produs și de ce este indispensabil pentru calitatea apei în care înoți.
Cum funcționează clorul în apă?
O soluție practică pentru dezinfectarea piscinei sunt pastilele de clor. Nu este nicio magie la mijloc, ci pură știință. Totul se întâmplă pe baza reacțiilor chimice. Clorul, odată intrat în contact cu apa din piscină, se descompune în două molecule care, la rândul lor, descompun pereții celulari ai miliardelor de microorganisme pe care noi nici nu le bănuim din apă. Acest proces poate dura de la câteva secunde până la câteva zeci de minute, însă efectul este întotdeauna unul sigur.
Apoi, mai putem vorbi și despre ph-ul apei din piscină, ph care trebuie să fie unul sigur pentru piele, în primul rând. În medie, ph-ul corpului uman este de 7,4, iar apa din piscina tratată cu clor trebuie să rămână în intervalul 7,2 și 7,8. Totodată, în piscină ar trebui să fie menținut în permanență un nivel cel mult de 1-3 unități de clor liber.
De aceea, apa din piscină ar trebui verificată de măcar 2 ori pe săptămână pentru a verifica nivelul ph-ului și al clorului, astfel încât valorile să fie ajustate dacă nu corespund.
Avantajele dezinfectării piscinei cu clor
Clorul pentru apa din piscină poate fi ambalat în diverse forme (tablete de clorinare, granule, pulbere sau lichid) însă toate au aceleași beneficii:
- Clorul previne creșterea algelor care dau acel aspect verde-murdar de mlaștină;
- Odată ajuns în apă, clorul atacă și neutralizează bacteriile și microorganismele dăunătoare ce se dezvoltă de obicei în mediul umed;
- Știai că microorganismele existente în apa netratată pot provoca infecții gastrointestinale, boli cutanate, infecții ale urechii, respiratorii sau oculare? Ei bine, clorul omoară bacteriile care pot provoca infecții și boli;
- Spre deosebire de alte produse cu acțiune temporară, clorul menține igiena apei pentru mai mult timp;
- De fiecare dată când cineva se scufundă în piscină, indiferent că este cea de acasă sau una publică, noi organisme sunt introduse în apă. Însă clorul are efectul rezidual de a curăța apa pe măsură ce noi agenți de contaminare sunt introduși;
- Clorul acționează, de asemenea, ca un oxidant și este recomandat pentru piscinele exterioare, unde apa este expusă mult timp direct în lumina soarelui. În acest fel clorul rămâne mai mult timp în apă prin stabilizatorii săi chimici;
- Este un tratament nu doar eficient, ci și unul dintre cele mai ieftine de pe piață.
Desigur, are și câteva dezavantaje, dar numai dacă este folosit în cantitate prea mare. În acest caz, poate crea disconfort olfactiv din cauza mirosului chimic neplăcut, poate irita pielea și provoca înroșirea ochilor.
Așadar, un lucru se poate spune cert: clorul este substanța chimică esențială în ceea ce privește tratarea apei din piscină, astfel încât să ai un mediu sigur pentru înot. În plus, cu puțină atenție, vei avea constant un mediu stabil de clor și ph în apă, prin simpla dozare corectă, fără să folosești alte substanțe chimice.