Apariția ierburilor cu efect distructiv este un fenomen natural nedorit, dar de neoprit pentru orice cultură agricolă, indiferent de dimensiunea ei. Astfel de buruieni dăunătoare se dezvoltă pe orice teren fertil și concurează pentru spațiu, apă, lumină dar și substanțe nutritive din sol direct cu plantele cultivate. Datorită efectelor pe care acestea le produc, se ajunge la scăderea productivității sau calității, sau uneori chiar la compromiterea unor recolte întregi.
Chiar dacă pot fi combătute prin diverse lucrări ale solului, aplicarea de erbicide este o metodă mai rapidă și mai eficientă de eliminare a buruienilor nedorite, fiind o măsură fitosanitară importantă pentru a obține producții agricole de calitate. Iată mai multe dintre avantajele folosirii erbicidelor în culturile agricole.
Ce sunt erbicidele
Erbicidele sunt amestecuri chimice folosite pentru combaterea buruienilor. Acestea au în componență una sau mai multe substanțe active, care le determină acțiunea toxică împotriva plantelor nedorite, dar și anumite elemente ajutătoare precum solvenți, stabilizatori sau adjuvanți, care au rolul de le a crește eficacitatea.
Erbicidarea reprezintă de câteva decenii metoda cea mai eficientă de a stârpi sau a împiedica creșterea ierburilor dăunătoare. Substanțele folosite în realizarea produselor respective trebuie să fie sigure atât pentru sănătatea oamenilor sau animalelor, cât și pentru mediu, fiind necesară aprobarea Comisiei Europene pentru utilizarea lor.
Avantaje ale erbicidării în culturile agricole
- Erbicidele pot fi aplicate local
Erbicidarea, prin care se realizează eliminarea sau inhibarea dezvoltării plantelor dăunătoare, poate fi folosită local, acționând doar în zona în care a fost aplicată substanța. O soluție împotriva buruienilor de acest fel este mai puțin eficientă în cazul dăunătorilor pereni, însă avantajul unui erbicid de contact este că acesta acționează rapid asupra țesuturilor cu care interacționează, și poate fi aplicat pe părțile aeriene ale plantei, prin stropire.
- Erbicidele pot combate buruieni perene
Erbicidele sistemice sunt cele care acționează asupra întregii plante dăunătoare. Substanțele pe care le conțin ajung în toate țesuturile – prin frunze, dacă sunt aplicate foliar, sau prin rădăcini, dacă sunt aplicate la sol. Deși efectul depinde de condițiile meteo, erbicidele sistemice acționează lent, progresiv asupra părților componente ale dăunătorilor (lăstari, frunze, vârfuri de creștere etc.).
- Au efect rezidual
Erbicidele cu efect rezidual au acțiune de durată pe sol, acționând asupra semințelor buruienilor în curs de răsărire, sau pot pătrunde în rădăcini, având efect la nivelul lor.
Efectul rezidual al unui astfel de erbicid variază în funcție de spectrul de buruieni, modul în care este pregătit solul și cantitatea de precipitații, dar în general sunt eficiente pentru a proteja plantele de cultură și față de atacul celui de-al doilea val de ierburi dăunătoare.
- Erbicidele pot fi alese în funcție de spectrul de acțiune
Erbicidele selective sunt cele care elimină doar anumite categorii de buruieni, cum sunt cele monocotiledonate sau dicotiledonate, anuale sau perene, și nu afectează culturile pentru care erbicidul respectiv este omologat. Cele totale elimină atât buruienile, cât și orice altă plantă existentă pe suprafața pe care sunt aplicate, în această categorie intrând cele pentru grădini de legume, lanuri de cereale, gazon, vie.
- Poți alege perioada de aplicare
Pentru a acționa direct asupra rădăcinilor buruienilor în curs de răsărire se poate realiza erbicidarea pe sol, în preemergență. Rădăcinile preiau substanța activă din erbicid, stopând astfel direct dezvoltarea respectivelor buruieni. În postemergență se realizează erbicidarea foliară, utilizând erbicide de contact sau sistemice, selective sau totale, acestea pătrunzând în plantă în special prin intermediul frunzelor.
Pentru ca erbicidele să producă efectul maxim dorit, se recomandă să se respecte momentul optim de aplicare, care trebuie corelat cu stadiul de vegetație al buruienilor și al plantelor de cultură. Întrucât sunt substanțe toxice, achiziționează erbicidele doar din locuri autorizate și în doze omologate. Avantajele erbicidării sunt de necontestat însă pentru eliminarea dăunătorilor și obținerea de producții agricole ridicate.
Foto: Jan Kopriva /unsplash.com