Confidenţialitate

Autoritățile vor încheia contracte cu câștigătorul unei licitații fără să mai aștepte soluționarea contestațiilor

Autoritățile vor fi obligate să încheie contracte cu câștigătorul unei licitații, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a contestațiilor depuse în instanță. Așa prevede o ordonanță de urgență aprobată, miercuri, de Guvern.

Executivul speră că în acest fel nu vor mai fi întârzieri în realizarea proiectelor de investiții majore, cum ar fi drumurile și autostrăzile.

Guvernul a stabilit că autoritatea contractată va fi obligată să încheie contractul cu ofertantul câștigător dacă există o decizie favorabilă a CNSC – Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – sau în primă instanță, fără a mai fi nevoie să aștepte soluționarea definitivă a contestațiilor din instanțe.

Legislația actuală permitea acest lucru și până acum, dar nu era o obligație, se menționa doar că autoritatea contractantă ‘’are dreptul’’ să încheie contractul. De altfel, au fost puține situații, în care s-a trecut imediat la executarea proiectului. De regulă, autoritățile au așteptat decizia definitivă a instanței și s-a ajuns la întârzieri de ani de zile în realizarea unor lucrări.

Dacă cei care contestă rezultatul unei licitații obțin câștig de cauză în instanță, în urma unei decizii definitive, atunci autoritatea contractată va achita despăgubirile stabilite de judecători.

Taxa pentru o firmă care contestă rezultatul unei licitații rămâne de 2 la sută din valoarea contractului, dar Guvernul a majorat pragul maxim de la 880 de mii de lei, cât este în prezent, la 2 milioane de lei. De asemenea, durata întregului proces de achiziție publică se reduce de la 2 ani la 6 luni, deoarece sunt prevăzute termene mai scurte pentru anumite proceduri.