Poliţia din Turcia a început, joi, o operaţiune de arestare a 121 de foşti angajaţi ai Ministerului turc de Externe pentru presupuse legături cu clericul Fettullah Gulen, despre care liderii din Ankara consideră că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, relatează agenţia Reuters.
Autorităţile din Turcia au precizat că cele 121 de persoane au fost concediate din cadrul Ministerului de Externe tot pentru că ar fi avut legături cu Gulen.
Brigazile antiteroriste ale Poliţiei din Turcia au efectuat raiduri simultane în mai multe provincii pentru a-i aresta pe suspecţi.
În plus, unii suspecţi sunt acuzaţi că ar fi utilizatori ai mesageriei ByLock, o aplicaţie criptată de mesagerie instantă despre care Guvernul de la Ankara spune că este utilizată de reţeaua lui Gulen pentru a complota împotriva actualilor lideri din Turcia, relatează agenţia Anadolu.
Organizaţiile pentru drepturile omului din Turcia au criticat constant măsurile represive ale autorităţilor, însă Guvernul a respins aceste acuzaţii, argumentând că este singura soluţie pentru neutralizarea ”ameninţării” reprezentate de Gulen. Liderii turci afirmă că clericul stabilit în SUA ar avea oameni infiltraţi în instituţii, inclusv în sistemul judiciar, în Armată sau în universităţi.
Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, a negat orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.
În urma evenimentelor din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 150.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi.
Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.