Ministrul de Interne a anunțat, marți, că este în lucru o nouă ordonanță militară, prin care vor fi aduse unele clarificări actualelor restricții impuse în contextul stării de urgență.
„Vom anunța niște măsuri, pe care le-am luat împreună cu Patriarhia Română, astfel să venim în întâmpinarea celor care sărbătoresc sfintele Paști și cred că vor înțelege că am depus toate eforturile, noi ca instituții, astfel încât și credincioșii și clericii să fie protejați, dar în același timp să se bucure și de sfintele Paști și de lumină (…) Astăzi sau mâine (marți sau miercuri – n.red.), dar nu noi restricţii. Noi excepţii! Să privim jumătatea plină a paharului. O să clarificăm şi acest lucru (nemulţumirile oamenilor că nu se pot duce la cimitire – n. red.). Cu părere de rău că toţi, suntem afectaţi în acest moment şi în preajma acestor sărbători. E de preferat să suferim puţin acum, ca să avem începând de anul viitor şi sănătate şi pe cei dragi alături de noi şi să sărbătorim paştele sănătoşi şi optimist legat de viitorul naţiunii române”, a declarat Marcel Vela.
“Cei care decid până când va fi sau nu stare de urgență, până când vor fi sau nu restricții suntem noi, românii. Dacă suntem atenți unii cu alții, dacă respectăm măsurile pe care le anunțăm, să ne spălăm pe mâine 20 de secunde, să păstrăm distanța socială, să purtăm mască, să purtăm mănuși, să fim atenți cu cei în vârstă, cu cei bolnavi, atunci starea de urgență se reduce și măsurile se vor relaxa etapizat”, a explicat șeful MAI.
Ministrul le-a mulţumit românilor că au înţeles situaţia şi că au respectat, în mare parte, măsurile stabilite de autorităţi.
„Comparativ cu alte state, stăm cel mai bine”, a adăugat Marcel Vela.
Măsura a fost instituită inițial la 16 martie, în încercarea de a controla răspândirea noului coronavirus.
Klaus Iohannis a avertizat, săptămâna trecută, că nu este momentul ca populația să se relaxeze şi să ignore restricțiile, întrucât de respectarea acestora depinde controlarea epidemiei.
Potrivit Constituţiei, starea de urgenţă poate fi prelungită de câte ori este nevoie, dar numai cu încuviinţarea Parlamentului, care trebuie să supună votului decizia șefului statului în termen de cel mult cinci zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.