Primăria sectorului 6 acuză Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor că răspunde foarte târziu la solicitările de a ridica maidanezii de pe străzi. De partea cealaltă, reprezentanții ASPA spun că atribuțiile lor sunt limitate și că fără spriinul poliției nu pot rezolva problema câinilor vagabonzi.
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor atrage atenția că poate să ridice câini numai dacă sunt pe domeniul public, nu și când se retrag în curțile oamenilor. De aceea, e nevoie de intervenția poliției, spune purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu.
“Câinii pleacă din domeniul public intră pe o proprietate privată, noi nu mai avem competență, noi nu mai putem să intrăm și să capturăm. Și atunci ce am făcut? Am rugat Poliția Locală Sector 6 să ne ajute să identificăm proprietarii acelor terenuri și să obținem acordul lor să intrăm pe teren să-i capturăm. Sau mai există și varianta în care acei proprietari își asumă câinii, își îngrădesc corespunzător proprietatea și și-i țin acolo. Nu am primit un răspuns la această adresă. Problemele astea apar și pentru a le putea preveni sunt necesare mai multe controale la proprietarii de câini și la proprietățile private. Intră-n competența Poliției. Noi, ASPA, avem competență doar ridicare. ASPA nu are competențe de a verifica proprietarii de animale”, a spus Cătălina Trănescu.
Primăria sectorului 6 a anunțat inițial că n-a primit sesizări că ar fi câini în zona Lacul Morii, unde a murit femeia atacată de o haită.
După ce ASPA a prezentat presei sesizările făcute către primărie, poliție locală și autorițăți din localitatea învecinată Chiajna, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu a recunoscut că au existat aceste sesizări și a promis că va face anchetă la poliția locală. Într-un nou comunicat, primăria sectorului 6 acuză ASPA că intervine târziu pentru ridicarea câinilor, după una până la 3 zile de la sesizare. Și că alertați în noaptea de sâmbătă spre duminică să adune câinii de la Lacul Morii, hingerii au venit abia după 7 ore, la 10 dimineața.
Bărbatul care a descoperit-o pe femeia atacată de câini este șocat de ce a văzut și spune că atât familia sa cât și vecinii au depus numeroase sesizări.
“Un om care era mâncat de câini…altceva ce să vă zic? Erau foarte mulți câini. Un băiat care alerga pe dig a văzut toată scena, el a trimis pe cineva ca să vină la mine că nu știa exact adresa din zonă că să vină Poliția, Salvarea. (…) A făcut nora mea sesizări o grămadă și filmulețe cu câinii care se băteau aicea”, a spus bărbatul.
Hingerii continuă să caute și să captureze câinii din zona Lacul Morii. În cursul zilei de duminică, au reușit să prindă 12 câini adulți și doi pui, iar sâmbătă, capturaseră 2 câini adulți.
Prietenii femeii ucise de haita de câini au venit și ei la locul tragediei.
Cristian, unul dintre prietenii Anei Oros, a povestit de ce aceasta a continuat să alerge în zona în care anul trecut, în aprilie, fusese atacată de o haită de câini.
Atunci, a fost salvată de doi bicicliști care treceau prin zonă și care au reușit să alunge câinii. Femeia avea răni la cap, mâini și picioare și a fost dusă la spital unde a suferit mai multe operații.
“Multă lume se întreabă de ce a continuat să vină aici. Cuvintele Anei au fost:<< Nu poți trăi cu frică!>> Problema există în continuare și se poate întâmpla oricui. Sunt câini lăsați în libertate și formează haite și atuncea atacă”, a spus Cristian.
Între timp, edilii de sector așteaptă să fie convocați de primarul general. Primarul sectorului 3, Robert Negoiță îi cere lui Nicușor Dan să convoace de urgență o ședință cu reprezentanții sectoarelor pentru a găsi soluții la problema câinilor de pe străzi.
(Sursa foto și video: ASPA)