Specialiștii consideră că efectivul optim pentru pădurile din județul Brașov este de 400 de ursi. Din 2016 însa, vânătoarea este interzisă pentru aceasta specie, iar urșii s-au înmulțit în întreaga zonă. Prefectul judetului, Cătălin Văsîi, explică:
”De 970 de exemplare, câte aveam în 2016, acum suntem la 1.500 de exemplare.”
La rândul său, primarul Brașovului, Allen Coliban, spune ce se poate face pentru a opri urșii să vină în oraș:
”La nivelul municipiului Brașov și a zonei metropolitane am discutat despre o gestiune mai bună a deșeurilor, despre replicarea unor exemple de bune practici, care au dat rezultate în alte zone, am discutat despre soluții de monitorizare în timp real și avem un grup de lucru care săptămâna viitoare va veni cu niște propuneri concrete în sensul acesta și despre felul în care urșii se hrănesc și cum am putea să intervenim, inclusiv în această zonă astfel încât să limităm interacțiunile dintre om și urs și venirea urșilor în oraș.”
Oamenii sunt exasperati de pagubele provocate de urși în localitatile rurale, dar și de aparițiile tot mai dese din orașe, în zone în care urșii nu coborau în urmă cu 5 ani. Prefectul Brasovului, Cătălin Văsîi:
”Nu mai există doar o localitate, la nivelul județului Brașov, care se confruntă cu această problemă. Sunt foarte multe localități, reclamațiile curg”.
În încercarea de a schimba situația, autoritățile locale au discutat despre restricționarea accesului la platformele de deșeuri, monitorizarea în timp real a urșilor si alimentarea punctelor de hrană din pădure. De asemenea, jandarmii ar urma sa fie dotati cu arme cu tranchilizan,t pentru a putea interveni eficient acolo unde sunt solicitati.
Cristina Nica