Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării împotriva COVID-19 anunță care sunt cele 10 spitale ale căror angajați vor fi primii imunizați.
Sunt 10 unități sanitare de boli infecțioase sau care de 10 luni sunt în prima linie a luptei cu epidemia.
Ministerul Apărării va prezenta public principalul centru de stocare a vaccinurilor, în România, cel de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Primele 10.000 de doze de vaccin vor fi alocate angajaților din:
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov
Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera) din București.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași
Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)
Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, majoritatea cadrelor medicale sunt gata să primească vaccinul:
„Noi ne pregătim cu mult entuziasm că îl așteptam de mult, chiar dacă startul a fost luat de Marea Britanie sau Statele Unite. Sigur că așteptăm, aici nu e vorba numai de partea simbolică, și de mesajul pe care noi îl vom transmite, că este un vaccin cât se poate de sigur și care poate să ne scape de pandemie într-un interval de timp rezonabil.”
Iar la Spitalul Județan din Suceava nu se știe deocamdată nimic, spune medicul Dan Teodorovici, șeful Unității de Primiri Urgențe:
„Urmează șiun training, nu știu dacă noi, tot personalul DSP-ului o să se ocupe și de asta. La noi nu au ajuns (nr. veștile), nu știm nimic.”
Toate statele membre ale Uniunii Europene ar primi primele doze de vaccin produs de companiile BioNTech și Pfizer, în perioada 26-31 decembrie 2020.
Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării își propune ca până vinerea viitoare, să pregătească toți membrii echipelor de vaccinare.
18dec-11 Anca sand primele vaccinari
- Anca Grădinaru