Cum se pregătesc autoritățile în caz de dezastru. Guvernul a aprobat joi, 4 iulie, Strategia Națională de Reducere a riscurilor de dezastre. Autoritățile vor astfel să îi pregătească pe români în cazul unei situații de urgență, să limiteze pagubele și numărul de victime.
Șeful DSU, Raed Arafat: „Vorbim de scăderea mortalității globale la dezastre, scăderea numărului persoanelor afectate din cauza dezastrelor…”
„Țintele de la Sendai includ șapte puncte majore. Aici vorbim de scăderea mortalității globale la dezastre, scăderea numărului persoanelor afectate din cauza dezastrelor, scăderea pierderilor economice din cauza dezastrelor și limitarea și scăderea distrugerilor la infrastructura critică și la, bineînțeles, scăderea întreruperii serviciilor esențiale asigurate populației”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat.
Raed Arafat a prezentat și mai multe scenarii posibile.
Șeful DSU, Raed Arafat: „Și Clujul va interveni la un cutremur în București sau în altă zonă, dacă apare”
„Strategia aceasta vede sistemul ca pe un sistem național și vede impactul ca un impact național, dar ia în considerare specificele locale și specificele județene. Dacă un județ este mai expus inundațiilor, normal că mai multe investiții în județul respectiv vor fi pe partea de limitare a impactului inundațiilor. Cred că nu venim în Cluj să vorbim de cutremur la acest moment, unde riscul este foarte jos, ci de cutremur vorbim mai mult în zonă unde știm că există un risc major al cutremurului. Dar ca sistem de răspuns, fiind un sistem național, și Clujul va interveni la un cutremur în București sau în altă zonă, dacă apare”, a declarat Raed Arafat.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea