După alegerile de duminică, politicianul de extremă dreapta, Norbert Hofer, conducea în exit-poll-uri. Însă, după numărarea voturilor prin corespondență, balanța a înclinat în favoarea lui Alexander Van der Bellen, în vârstă de 72 de ani.
Astfel, potrivit rezultatului oficial anunțat de Ministerul de Interne, Van der Bellen a câștigat cu 51,9 la sută, iar contracandidatul său a obținut 48,1 la sută din voturile alegătorilor.
Scrutinul a divizat țara în două tabere: în vreme ce Van der Bellen a ieșit pe primul loc în 9 din cele 10 mari orașe ale Austriei, Hofer a dominat în zonele rurale.
Susținut de Partidul Verzilor, Alexander Van der Bellen merge pe o doctrină pro-europeană. În schimb, Norbert Hofer, membru al Partidului Libertății, a avut un discurs anti-european, alimentând fricile legate de fenomenul migraționist.
Scrutinul a fost cel mai strâns din istoria țării. Dacă ar fi câștigat alegerile, Hofer ar fi devenit primul reprezentant al extremei drepte la conducerea unui stat din Uniunea Europeană.
În Austria, instituția președintelui are un rol mai degrabă decorativ. Totuși președintele are puterea de a dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri anticipate.