Confidenţialitate

România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen. Premierul României: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”

Consiliul JAI a votat azi „Nu” pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Olanda a votat împotriva accederii Bulgariei în Schengen În schimb, miniștrii de Interne ai Uniunii au votat intrarea Croației de la 1 ianuarie în spațiul de liberă circulație. Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Bulgaria a primit un vot negativ și din partea Olandei. Pentru un rezultat pozitiv, ar fi trebuit ca toată lumea să accepte extinderea Schengen.

UPDATE 18:16. Roberta Metsola: „Sunt foarte dezamagită de decizia de a amâna aderarea Bulgariei și a României la Schengen. Ambele țări sunt pregătite și ambele merită acest pas”

Președinta Parlamentului European – Roberta Metsola – s-a declarat „foarte dezamagită” de votul negativ acordat României și Bulgariei în contextul aderării la Schengen în Consiliul JAI.

Citește aici întreaga declarație: Roberta Metsola: Sunt dezamăgită. Ambele țări sunt pregătite și ambele merită acest pas

UPDATE 18:06. Președintele României: „Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”

Peședintele României Klaus Iohannis a transmis că România merita un vot favorabil în Consiliul JAI. „Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”, a transmis Klaus Iohannis.

Citește aici întreaga declarație: Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

UPDATE 17:06. Nicolae Ciucă: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”

„În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.

Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria.

Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.

Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre.

România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică.

Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm. Mulțumesc!”, a spus Nicolae Ciucă.

UPDATE 16:48. Reacțiile oficialilor români după votul negativ din Consiliul JAI

Liderul UDMR, liderul PSD, Dacian Cioloș, liderul USR, dar și Dragoș Pîslaru au transmis joi mesaje ca reacție după votul negativ pe care l-a primit România, împreună cu Bulgaria, în Consiliul JAI în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Kelemen Hunor a catalogat decizia de la Bruxelles drept „mizerabilă”, în timp ce Marcel Ciolacu a spus că „România nu are nevoie de îngăduința Austriei”. Liderul USR – Cătălin Drulă – a spus că „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”, iar Dacian Cioloș a spus că „era previzibil”. Dragoș Pîslaru a transmis că „Mai stăm la poarta Schengen”.

Citește aici reacțiile complete: Reacțiile oficialilor din România după votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „Mizerabil” / „Mai stăm la poarta Schengen”

UPDATE 15:55. Ministrul de Interne al Cehiei – Vít Rakušan: „Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen”

Felicitări Croației, noului membru din Spațiul Schengen. Mă bucur că putem vorbi, după atât de mult timp, despre extinderea Spațiului Schengen. Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen. Sunt foarte recunoscător față de aceste două țări, pentru tot ce au făcut în ultimii ani și în ultimele luni. Va veni și vremea lor curând. Sunt recunoscător președinției suedeze pentru că sunt pregătiți să continue în munca și în efortul nostru”, a transmis ministrul de Interne al Cehiei.

UPDATE 15:54. Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta

„Meritați să fiți în Schengen. Meritați să aveți acces în Schengen. Aveți sprijinul multor state, aveți sprijinul Comisiei Europene, iar eu sunt dezamăgită de decizia luată azi pentru România și Bulgaria. Continuăm să facem asta și vom ajunge să oferim accesul României și Bulgariei în Schengen, iar aceasta va fi prioritatea mea în cadrul acestui mandat”, a spus comisarul european despre votul negativ pentru România și Bulgaria în Consiliul JAI.

UPDATE 15:46. Cristian Tudor Popescu, despre votul negativ din Consiliul JAI de azi: „România nu a ratat nimic. Nu văd cine ar fi putut face ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorism al Austriei”

„România nu a ratat nimic, după părerea mea. În toate aceste evenimente. Eu nu văd ce s-ar putea reproșa diplomației, președinției, guvernului din românia, implicați în acest demers. Au făcut tot ce le-a stat în putință. Au reușit întoarcerea Olandei, iar în ce privește Austria nu văd cine ar fi putut face ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorism al Austriei. A fost declanșată în ultimele 2-3 săptămâni prin surprindere totală – nu avea de unde să știe nimeni din conducerea României de vreme ce nici Austria nu știa ce au de gând cancelarul și partidul său, după cum se vede din atitudinea presei. A fost un Blitzkrieg pe care l-a lansat Austria împotriva România din interese politice interne care au fost analizate. Nu are rost să mai intrăm în astfel de detalii”, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Citește întreaga declarație aici: Cristian Tudor Popescu, după votul din Consiliul JAI: „România și-a făcut datoria / Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva UE”

UPDATE 15:31. Surse Europa FM: Consiliul JAI a votat în urmă cu puțin timp ca România și Bulgaria să nu intre în Schengen. Olanda a votat împotriva accederii Bulgariei în Schengen

În schimb, miniștrii de Interne ai Uniunii au votat intrarea Croației de la 1 ianuarie în spațiul de liberă circulație. Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Bulgaria a primit un vot negativ și din partea Olandei.

Pentru un rezultat pozitiv, ar fi trebuit ca toată lumea să accepte extinderea Schengen. În schimb, Croația va adera de la 1 ianuarie la spațiul Schengen de la 1 ianuarie, fiind prima extindere a spațiului de liberă circulație în ultimul deceniu.

Discuțiile din cadrul Consiliului JAI au fost tensionate, după zile întregi în care toate celelalte state și Comisia Europeană au încercat să convingă până în ultima clipă Austria să nu se opună intrării nostre in Schengen.

UPDATE 14:44. Surse politice, pentru Europa FM: Germania amenință Austria că dacă nu-și retrage poziția negativă, atunci Berlinul va bloca aderarea Croației în Schengen

Surse politice au explicat pentru Europa FM că Germania amenință Austria ca dăcă nu-și retrage poziția negativă, atunci Berlinul va bloca aderarea Croației in Schengen. La această oră, miniștrii de Interne s-au retras de la lucrări pentru negocieri separate. Consiliul JAI a început la ora 13. 25, iar până la această oră, conform programului anunțat inițial de Consiliu, ar fi trebuit să se voteze in privința aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen

UPDATE 13:30. Anca Grădinaru, jurnalist Europa FM, la România în Direct: „În această oră încearcă toată lumea să convingă Austria că nu are dreptate să invoce problemele din România pentru a vota împotriva extinderii Schengen”

„Chiar în aceste momente începe discuția. Este primul punct pe ordinea de zi la 13:25. Practic, în următoarea oră ar trebui să fie un vot. Austria a anunțat că se opune. Consiliul a anunțat deja la ora 14:15 un press point – deci este posibil ca peste o oră să știm un rezultat.

Și potrivit unor surse oficiale am putea avea declarația premierului Nicolae Ciucă la ora 15:00, ora noastră. Deci probabil că până atunci vom avea un rezultat.

Chiar înainte de a începe emisiunea am vorbit cu o sursă din cadrul Comisiei Europene care spunea că, în continuare, în această oră încearcă toată lumea – deci, nu este vorba doar de statele membre – și Comisia Europeană, și experții care fac parte din grupul Schengen încearcă să convingă Austria că nu are dreptate să invoce problemele din România pentru a vota împotriva extinderii Schengen acum”.

Știre inițială

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a declarat joi de la Bruxelles că România va solicita respect „Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câștigat de fiecare român din partea Uniunii Europene”.

Ministrul de Interne al României a mai declarat că: „Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și când spun rezultat pozitiv mă gândesc la un vot pentru aderare astăzi și efectiv ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023”.

Ylva Johansson, comisarul european, a declarat joi că așteptările sale pentru reuniunea de la JAI este ca situația României și a Bulgariei să poată fi gestionată.

De partea României se află și Germania și Franța, iar sprijinul Spaniei este și el clar. Ministrul de Interne al Cehiei a spus joi că speră să existe un acord în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

Totuși, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne a declarat în dimineața zilei de joi că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Autori: Anca Grădinaru, Carmen Zanfir

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul de Interne al Austriei anunță că țara sa se va opune aderării României la spațiul Schengen