Unele produse din ouă importate de Austria au fost contaminate cu un insecticid posibil nociv, a declarat luni un oficial al Ministerului Sănătăţii din această ţară, postului de radio ORF, relatează Reuters.
Milioane de ouă au fost retrase din magazinele europene din cauza temerilor provocate de folosirea insecticidului fipronil, iar sute de mii de găini ar putea fi sacrificate în Olanda.
”Trei sferturi din teste sunt negative. Un sfert au fost însă pozitive într-o investigaţie iniţială”, a spus oficialul, Ulrich Herzog, la postul de radio ORF, adăugând că 80 de mostre au fost luate în diferite părţi ale ţării.
Doar opt mostre au conţinut fipronil, dar noi rezultate sunt aşteptate în cursul zilei de luni, a arătat Herzog.
Potrivit ORF, cantitatea de fipronil găsită este de circa o zecime din cele descoperite în Germania.
”Nu există un risc imediat pentru sănătate”, a adăugat Herzog.
Rezultatele vor fi comunicate furnizorilor, pentru ca produsele contaminate să poată fi retrase.
Ministrul Sănătăţii nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Unele autorităţi de regelementare din Europa şi-au exprimat îngrijorarea că multe ouă contaminate au intrat în circuitul alimentar, multe din intermediul produselor procesate, ca biscuiţii şi prăjiturile.
Ar trebui să fie consumată o cantitate mare de ouă contaminate pentru ca acestea să aibă efecte negative asupra sănătăţii, dar se consideră că fipronil are o toxicitate moderată şi poate provoca îmbolnăvirea oamenilor.
Fipronil este folosit la tratarea animalelor de purici şi alţi dăunători, dar folosirea acestuia în industria alimentară, de exemplu pentru dezinsecţia grajdurilor, este interzisă în Uniunea Europeană. Austria interzice şi folosirea fipronilului pentru tratarea culturilor.
Autorităţile olandeze au arestat joi doi directori al companiei aflată în centrul scandalului, procurorii afirmând că îi suspectează de punerea în pericol a sănătăţii publice şi de posesia unui pesticid interzis.
Majoritatea ouălor proaspete comercializate în Austria sunt produse în ţară, iar Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că nu există niciun indiciu că industria austriacă a păsărilor a fost afectată de scandalul ouălelor contaminate.
Ouă posibil contaminate din Olanda şi Germania au fost livrate în Suedia, Elveţia, Franţa şi Marea Britanie, a anunţat Uniunea Europeană la începutul acestei luni.