În noaptea de vineri spre sâmbătă, aurora boreală a fost vizibilă și din România.
Fenomenul s-a produs deoarece au avut loc mai multe erupții solare care au generat o furtună geomagnetică. Practic, aceste erupții de o intensitate mare au perturbat câmpul magnetic al Pământului.
Astronomii spun că fenomenul ar putea fi zărit și în această noapte, în afara orașelor.
Soarele este de vină pentru imaginile spectuloase pe care mulți dintre români le-au observat noaptea trecută pe cer, spune la Europa FM, Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București. Acesta a explicat că au avut 3 erupții solare care au afectat câmpul magnetic al Pământului.
”Soarele este de vină pentru că a suferit câteva erupții importante destul de intense, le spunem ejecții coronare de masă, acum câteva zile, 3 la număr. O erupție din asta presupune, de fapt, aruncarea de către Soare a materialului de pe el în spațiul cosmic, în jurul lui. Trei dintre erupțiile acestea au fost îndreptate înspre Pământ și ele au făcut câteva zile până la Pământ și când au ajuns aici au deformat, au modificat câmpul magnetic care de obicei blochează intrarea materialului în atmosferă. Și s-a întâmplat să intre electroni, nuclee atomice, atomi de pe Soare în atmosferă. Și când intră în atmosferă, aerul primește energie și o redă sub formă de lumină. De asta vedem luminile alea colorate, de obicei roșiatice, roz și verzi; fiecare element chimic dă o altă lumină, adică oxigenul și azotul dau culori diferite. De obicei, ele (n.r. aurorele boreale) se văd aproape în fiecare seară, în fiecare oră, din locurile apropiate de polii magnetici ai Pământului, însă atunci când e mult material de la Soare, se pot vedea și din locuri mai joase pe Glob, mai apropiate de ecuator”, a explicat Adrian Șonka.
Fenomenul va putea fi văzut și la noapte.
”Neapărat să fii în afara orașului și să ai nordul liber, adică să vezi până la orizont. Și acolo, dacă stai și privești câteva ore, pentru că nu merge așa din prima, s-ar putea să se vadă perdelele alea luminoase care se mișcă pe cer timp de câteva minute sau zeci de minute. Însă, să știți, că nu se văd ca în fotografii. Eu le-am văzut aseară, și ele sunt așa, mai mult gri spre roz, deci nu au culorile intense care să văd în fotografii”, a precizat astronomul Adrian Șonka.
Astronomul a precizat că furtunile geomagnetice nu sunt periculoase pentru om, însă adesea pot perturba liniile electrice și comunicațiile radio prin atmosferă.
”Dacă dormeam azi-noapte nici nu știam că există așa ceva, adică nu poți simți câmpul magnetic, nu poți simți ce se întâmplă. Doar că văd lumini interesante pe cer. Din punct de vedere teoretic, tot ce este în spațiu poate fi influențat de materialul acela care vine de la Soare și se poate induce un curent electric în atmosfera planetei noastre și liniile electrice să fie perturbate – mă rog, întreruperi de semnal – și la fel și comunicațiile radio prin atmosferă, prin ionosferă care pot fi întrerupte, deranjate de așa ceva. Dar nu a pățit nimeni nimic niciodată ceva rău din cauza unei erupții solare”, a menționat Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic.
Aurora boreală a fost vizibilă și în alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, dar și în Statele Unite ale Americii.
( Fotografie: Facebook Adrian Șonka)