Fost președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a comentat victoria Laurei Kovesi la Curtea Europeană a Drepurilor Omului.
În opinia sa, judecătorii CCR nu au greșit din punct de vedere legal, dar decizia CEDO în cazul Kovesi poate fi considerată o reparație morală adusă fostei șefe a DNA.
Z. : – Sunt două lucruri diferite. Nu CCR-ul a fost judecat acolo.
R.: – Dar doamna Kovesi ar fi putut invitată la CCR atunci, în acel conflict între Ministerul Justiției și președinte?
Z.: – Nu, nu putea fi invitată, după legislația existentă, pentru că nu era parte din conflict. Era vorba despre ea, dar nu era parte din conflict. Conflictul era între Guvern și Președinție.
R.: – Practic, spuneți că e o decizie care trebuie luată ca atare și atât. Nu are niciun fel de consecințe.
Z.: – Dar nu se va schimba nimic în legătura cu decizia asta. Eu am spus-o și atunci: nu trebuia revocată.
- Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean
Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate Laurei Kovesi, marți, în procesul intentat de aceasta după destituirea de la șefia Direcției Anticorupție.
Actualul șef al Parchetului European a fost demis din fruntea DNA, la 9 iulie 2018, la presiunea guvernării PSD-ALDE și a unei decizii a Curții Constituționale.
Șeful statului a fost nevoit să semneze decretul revocării la acel moment, deși Klaus Iohannis își exprimase anterior susținerea față de Laura Kovesi.
În plângerea la CEDO, aceasta a susținut că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale inițiate de guvernarea de atunci și care, în opinia sa, au afectat sistemul judiciar.
În plus, a spus Laura Kovesi, decizia CCR nu a putut fi contestată.
CEDO a concluzionat că s-a încălcat, astfel, accesul la justiție.
În proces, Laura Kovesi nu a cerut despăgubiri din partea statului român.
După revocare, fosta șefă DNA s-a înscris în cursa pentru conducerea primului parchet european, competiție pe care a câștigat-o în septembrie 2019.