Confidenţialitate

Augustin Zegrean: CCR s-a grăbit, în loc să aștepte până dă CSAT o soluție. Au validat alegeri, dar acum e prea târziu. Nu pot reveni asupra deciziei | AUDIO

Constituția nu prevede, în forma actuală, nicio soluție pentru situația în care au ajuns alegerile prezidențiale, ca urmare a desecretizării documentelor din ședința CSAT – declară la Europa FM, judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României. El spune că turul I a fost validat și că alegerile vor merge mai departe. Situația s-ar putea schimba după turul 2 al alegerilor prezidențiale dacă Parchetul General va dovedi acuzațiile din documentele CSAT, mai spune Augustin Zegrean. Potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, judecătorii CCR s-ar fi grăbit atunci când au validat turul I al alegerilor prezidențiale. Ar fi fost mai bine, afirmă el, dacă așteptau ședința CSAT.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Augustin Zegrean: „Curtea Constituțională, doar validează sau invalidează rezultatul alegerilor. Și după turul II se întâmplă același lucru”

Liliana Nicolae: Există un cadru constituțional care să permită anularea alegerilor? Se mai poate pune această problemă?

Augustin Zegrean: „Turul I a fost validat. Ce să mai vorbim că am ieșit și din termenul la care se mai pot face contestații. S-a validat, s-a constatat că a fost corect. Legea spune că se verifică dacă alegerile s-au desfășurat conform legii. Deci atâta spune. Și dacă se constată că au fost fraude, care au influențat rezultatul alegerilor, sau ordinea pe listă, dacă e vorba de primul tur, se poate anula turul respectiv. Deci, se poate.

Curtea Constituțională, doar validează sau invalidează rezultatul alegerilor. Și după turul II se întâmplă același lucru. Dosarul se trimite de la BEC la Curtea Constituțională pentru validare. Dacă constată că s-a încălcat legea electorală, prin modul cum s-au desfășurat alegerile, Curtea poate din nou să anuleze. Dar asta nu înseamnă că dacă s-au găsit toate probele astea despre care se vorbește atât de vehement prin presă, trebuie dovedite. Nu-i destul că spune cineva că acolo s-a întâmplat un lucru. Trebuie și dovedit”.

Augustin Zegrean, despre documentele desecretizate de CSAT: „Trebuie verificate de instituții ale statului”

Liliana Nicolae: Tot ce scrie în documentele acelea, de la SRI, de la SIE, nu sunt probe?

Augustin Zegrean: „Nu. Trebuie verificate de instituții ale statului. Am înțeles că Parchetul s-a autosesizat și vor face cercetări. Pentru că poți să dai, să zvonești orice. Eu nu spun că e adevărat sau că nu e adevărat ce scrie acolo, dar trebuie totul verificat. Nu poți să dai jos un om din funcția de președinte, dacă ar câștiga-o, pentru că cineva a spus ceva”.

Liliana Nicolae: Dar dacă post factum, Parchetul vine și spune că s-au încălcat legile și că ce spune în documentele acelea este adevărat, cu probe, ce mai putem face?

Augustin Zegrean: „Dacă se consideră că este infracțiune și că cel care le-a comis trebuie judecat, îl vor judeca. Și îl vor condamna”.

Liliana Nicolae: Chiar și după ce, să zicem, a câștigat alegerile?

Augustin Zegrean: „Da. Oricum nu se poate stabili până mâine dacă zvonurile sunt adevărate, dacă știrile alea sunt adevărate. Nu se poate în două zile să faci probe și să îl trimiți pe un om în judecată sau să-l arestezi. Și nici nu cred că e bine să se întâmple acest lucru”.

Liliana Nicolae: Dar e bine, oare, ca după ce, să zicem, ar câștiga alegerile, să vină Curtea Constituțională să spună: am constatat că au fost ilegalități în felul în care ați desfășurat campania electorală și anulăm alegerile? Și că nu mai sunteți președinte?

Augustin Zegrean: „Nici așa nu e bine. Oricum, e o problemă. Asta va rămâne, problema asta va rămâne mulți ani de aici încolo. Vom discuta despre ea, pentru că s-a ajuns într-o situație imposibilă. Legea, Constituția nu ne dă nici o cale de ieșire, astăzi, din această criză”.

Augustin Zegrean: „Dar Curtea s-a grăbit atunci puțin, s-a grăbit în loc să aștepte până dă CSAT o soluție. Au validat alegeri, dar acum e prea târziu. Nu pot reveni asupra deciziei”

Liliana Nicolae: Dacă aveam aceste documente desecretizate acum o săptămână era altă situație?

Augustin Zegrean: „Da, probabil că dacă da, pentru că Curtea le-ar fi avut în vedere și, indiferent ce soluție ar fi dat, lumea știa că au fost verificate. Dar Curtea s-a grăbit atunci puțin, s-a grăbit în loc să aștepte până dă CSAT o soluție. Au validat alegeri, dar acum e prea târziu. Nu pot reveni asupra deciziei. La deciziile Curții nu există cale de atac”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Victor Ilie, jurnalist de investigație: Am primit amenințări de toate felurile. Acum devin din ce în ce mai credibile, pentru că foarte mulți dintre susținătorii lui Călin Georgescu au prins curaj | VIDEO