“În interiorul sistemului judiciar, se vede o stare de nelinişte a magistraţilor judecători şi procurori, care este datorată în foarte mare măsură acestei instabilităţi legislative.
Spre exemplu, a venit în toamnă legiuitorul şi a hotărât să consacre principiul separării carierelor profesionale: judecătorii să aibă cariera bine conturată, gestionată de secţia de judecători, procurorii să aibă cariera gestionată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturi, care este, repet, garantul independenţei Justiţiei.
Şi ce vedem noi acum? Printr-o ordonanţă de urgenţă, vine Guvernul şi înfrânge voinţa legiuitorului care a stabilit acest principiu acum 3-4 luni, cu putere de lege, în octombrie au rămas definitive Legile Justiţiei aşa cum au fost modificate… Şi vine acum Executivul, printr-o OUG, să se subroge atribuţiilor constituţionale ale legiuitorului. Aşa ceva nu e permis! De pe scaun şi din prima privire se vede neconstituţionalitatea unei astfel de OUG”, a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea TV.
Procurorul general Augustin Lazăr a sugerat că decizia emiterii unei ordonanţe de urgenţă pe legile justiţiei nu a fost luată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
“Aşa ceva afectează funcţionarea unei instituţii fundamentale a statului de drept, care este Ministerul Public, iar afectarea activităţii unei instituţii fundamentale a statului de drept este interzis a se face prin ordonanţă de urgenţă. Este vizibil şi mă mir cum au avut curajul iniţiatorii, văzând astfel de aspecte de neconstituţionalitate, să se repeadă la o astfel de ordonanţă de urgenţă. Îmi pot explica prin faptul că decizia a luat-o altcineva, adică nu cine se vede, ci decizia a fost luată mai în spate, aşa cum am fost obişnuiţi şi în alte situaţii. Şi atunci, altcineva este posibil să nu fie jurist şi să fi venit cu o idee pe care ministrul doar trebuie să o pună în practică pentru a fi la nivel de competenţă, pentru a satisface evaluările în cadrul Guvernului”, a mai spus Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG 7/2019, prin care au fost modificate legile justiţiei.