Confidenţialitate

Audieri în comisiile parlamentare ale miniștrilor propuși pentru cabinetul Tudose

Primii care vor fi audiaţi sunt Rovana Plumb pentru Ministerul Fondurilor Europene şi Mihai Fifor pentru Ministerul Economiei, iar ultimii, de la 13.30, sunt Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei).

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ. Lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmează să fie supusă în bloc votului Parlamentului.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR si, cel mai probabil, pe voturile parlamentarilor minorităţilor naţionale.

După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.

Lista miniştrilor nominalizaţi pentru a face parte Cabinetul condus de Mihai Tudose a fost prezentată miercuri de către liderul PSD Liviu Dragnea.

Echipa propusă de premierul desemnat Mihai Tudose preia 17 dintre miniștrii Guvernului Grindeanu, responsabili pentru mai mult de jumătate din nerealizări, conform raportului scris de Darius Vâlcov.

Pe lângă cei 17 codași la capitolul realizări, se află însuși premierul desemnat – Mihai Tudose are 0 realizări, 2 măsuri îndeplinite parțial și 17 neîndeplinite.

În noul guvern intră și nume noi. Unul dintre ele: baronul PSD de Buzău Marcel Ciolacu. Urmează să ocupe un post nou înființat în Executiv, vicepremier fără portofoliu.

Noul Executiv preia și un ministru, pe cel al Tineretului și Sportului, care, potrivit evaluării partidului, nu are realizări, nici măcar parțiale. Are doar 20 de obiective neatinse.

Ministerul cu cele mai multe măsuri neimplementate, 29, este Ministerul Justiției.

Printre cei care își vor continuă mandatul se află și ministrul Energiei, Toma Petcu. El a reușit să bifeze capitolul “monitorizarea procedurii de negociere a contractelor”.
Evaluarea făcută de PSD arăta că din cele 393 de măsuri cuprinse în programul de guvernare, 50 au fost îndeplinite integral, 107 au fost îndeplinite parțial, iar 236, reprezentând 60%, sunt măsuri neîndeplinite.

Pe lista noului cabinet sunt și nume noi.

Baronul PSD de Buzău Marcel Ciolacu urmează să se ocupe de coordonarea proiectelor în care sunt implicate mai multe ministere. El va ocupă postul de vicepremier fără portofoliu. Un alt baron local care urmează să între în guvern este Adrian Țuțuianu, din PSD Dâmbovița. El a fost desemnat ministru al Apărării. Liviu Pop a fost propus la șefia Ministerului Educației.

În 2012, a fost ministru interimar la acest minister, în plin scandal legat de plagiatul lui Victor Ponta. Liviu Pop a desființat organismul care tocmai dăduse un verdict nefavorabil premierului de atunci.