Confidenţialitate

Audiență record pentru Concertul extraordinar de Paște al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu

28 de ore de evenimente, peste 10.000 de spectatori și un măslin de peste 700 de ani au punctat în weekend-ul Floriilor pregătirile pentru Sărbătorile Pascale în Bucuresti. Experiența artistică oferită de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi se află la cea de-a 56-a ediție și a avut ca punct central Concertul extraordinar de Paște al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu.

Bucureștenii s-au putut bucura în Parcul Ateneului de expoziția de fotografie „Via Dolorosa”, recrearea Grădinii Ghetsimani, recitalurile Cantus Mundi și de prezența Corului Madrigal pe scena Sălii Mari a Ateneului Român.

„Marile comunități găsesc să se reunească în preajma celor mai importante sărbători. Corul Madrigal și Programul Național Cantus Mundi au reușit în acest weekend să-i adune pe bucureșteni în jurul Praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Este foarte important să înțelegem că împreună putem să depășim foarte multe bariere, iar exemplul Ierusalimului din expoziția „Via Dolorosa”, pe care am prezentat-o în Parcul din fața Ateneului Român, este mai mult decât grăitor.

Puntea de comunicare dintre copii și adulți, dintre generațiile de coriști din România, dar și dintre publicul care ne iubește, madrigaliștii și copiii din Cantus Mundi, care s-a creat la Ateneul Român, a adus spiritul Sărbătorilor Pascale la el acasă. De Florii ne gândim împreună și medităm la ceea ce s-a întâmplat cu aproape 2.000 de ani în urmă la Ierusalim și suntem împreună pentru a primi Învierea Mântuitorului așa cum se cuvine”, a declarat Emil Pantelimon, Manager Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

11 măslini seculari au călătorit peste 1.600 de km până în inima Bucureștiului pentru crearea unei replici a Grădinii Ghetsimani – cel mai iubit loc de rugăciune al lui Iisus – în Parcul Ateneului Român.

Unul dintre cei 11 arbori ce au compus tainica grădină este martorul unei istorii de peste 700 de ani, preluând temporar rolul celui mai bătrân arbore din București. 21 de fotografii au fost expuse în cadrul proiectului „Via Dolorosa”, realizat de artistul fotograf Gabriel Crișan, înfățișând o viziune documentară și actuală a „Drumului Crucii”, de la pretoriu până la Golgota, de la Zidul Plângerii la Biserica Sfântului Mormânt.

Peste 400 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi au susținut concerte în aer liber.

Cele două memorabile concerte ale Corului Madrigal au fost transmise live pe ecranul din Parcul Ateneului Român. Și nu în ultimul rând, a avut loc premiera unei producții video care a fost difuzată de peste 40 de canale media și a făcut înconjurul României, cu peste 300.000 de vizualizări. Accesul la evenimentele din Parcul Ateneului Român a fost gratuit.

Acest amplu spațiu expozițional și artistic, creat în Parcul Ateneului Român, s-a prelungit în interiorul emblematicei clădiri, printr-o construcție scenografică reprezentând catapeteasma Bisericii Sfântului Mormânt. Chiar și imaginea emblematică a fisurii create în anul 33 î.Hr., când lăcașul a fost afectat de un puternic cutremur, a fost replicată în interiorul cupolei Ateneului printr-un graphic floor. Toate aceste elemente creative au fost preambul pentru punctul central al proiectului – Concertul extraordinar de Paște al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Ca în fiecare an, evenimentul a fost sold-out în doar câteva zile de la lansarea biletelor, organizatorii dublând concertul programat. Ulterior s-a luat decizia transmisiei live a acestuia pe ecranul instalat în fața Ateneului Român, pentru ca un număr cât mai mare de iubitori ai celebrului Cor să se poată bucura de repertoriul selectat de Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal.

Pe 20 aprilie, de la ora 20.00, pe același ecran s-a proiectat și premiera video a „Florilegiului bizantin”, în interpretarea magistrală a Corului Madrigal și a 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi, dirijați de Anna Ungureanu. Videoclipul a fost înregistrat la Mănăstirea Chiajna, una dintre cele mai spectuloase ruine ale Bucureștiului.

„Florilegiu bizantin”, fragment din impresionanta colecție de muzică pascală structurată de Marin Constantin – fondatorul Corului Madrigal, a fost preluat de 19 posturi de televiziuni naționale și regionale, 19 televiziuni locale și 15 posturi de radio din România. Producția artistică a fost întâmpinată de public cu mare entuziasm, fiind vizualizată de peste 300.000 de români.