Confidenţialitate

Au sporit sponsorizările rusești pentru conservatorii britanici

O investigație OpenDemocracy dezvăluie că Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a înregistrat, în ultimul an, o creștere a sumelor obținute de la donatori din Rusia.

Sponsorizările, făcute de apropiați ai președintelui Vladimir Putin, se ridică la aproape jumătate de milion de lire sterline.

Cea mai mare sumă a fost oferită de soția unui fost ministru rus.

În trecut, tot aceștia au plătit pentru întâlniri cu membri ai guvernului britanic, inclusiv cu Boris Johnson.

Business Insider amintește că  executivul de la Londra continuă să blocheze publicarea unui raport despre influența rusă asupra rezultatelor de la ultimele alegeri britanice.

Sporirea sponsorizărilor s-a produs în ciuda presiunii crescânde asupra Partidului Conservator de a întrerupe legăturile cu oligarhii ruși în contextul otrăvirii fostului agent Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, la Salisbury.

Principal strateg politic al premierului, Dominic Cummings este, de asemenea, în centrul investigației, în urma dezvăluirilor despre perioadele petrecute de acesta în Rusia, în anii 1990.

La momentul actual, Regatul Unit se pregătește de anticipate.

Startul campaniei electorale a premierului a fost marcată de demisia unui ministru conservator, alături de o gafă față de supraviețuitorii și rudele victimelor unui incendiu şi de un trucaj video, notează Reuters.

Boris Johnson a convocat alegeri înainte de termen la 12 decembrie, într-o încercarea de a debloca criza politică generată de Brexit, intrată în al treilea an și care subminează încrederea în cea de-a cincea economie mondială.

În sondaje, conservatorii au la momentul actual un avans cuprins între 7% și 17% în fața opoziției laburiste.

La o oră după o întâlnire a premierului cu regina Elisabeta a II-a, ministrul pentru Ţara Galilor, Alun Cairns, a demisionat, acuzat fiind că a ştiut despre sabotajul unui consilier într-un proces de viol.

Un alt fruntaș al Partidului Conservator, Jacob Rees-Mogg, şi-a cerut scuze, marţi, după ce a sugerat că victimele incendiului din turnul londonez Grenfell au fost, în parte, responsabile, întrucât nu au fugit din clădirea cuprinsă de flăcări, ascultând instrucţiuni ale pompierilor.

Totodată, preşedintele Partidului Conservator, James Cleverly, a încercat zadarnic să apere distribuirea unui video trucat cu un adeversar din Partidul Laburist.