„Am scăpat de o grijă în plus” au spus elevii care au dat competențele la limba română.
A fost o premieră pentru Bacalaureat – primul an în care a început în februarie. Totuși, elevii nu i-au simțit dificultatea.
Organizarea acestor probe înainte de încheierea clasei a XII-a nu ar respecta Legea Educației.
„Metodologia prevede că la examen participă doar absolventii de liceu”, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Un reportaj de Alexandra Țipțer:
Elevi cu ghiozdane în spate sau cu notițe în mâini, așteptau să intre în sălile de examen.
Dacă pentru unii dintre ei, faptul că au dat examenul a fost o bucurie că scapă mai repede, pentru ceilalți a fost mai mult o oboseală în plus.
„Mi se pare extrem de ciudat și că a fost pus acest lucru extrem de devreme.”
„Vine și ne ia așa direct din vacanță cum venim, poate ar trebui o zi, două, de acomodare. Mă gândesc că o să avem o problemă cu echivalările pentru că ne-au forțat pe toți să ne luăm diplomele și să le băgăm la dosar, cu mai multe luni înainte.”
Și profesorii au simțit că nu a fost o decizie foarte bună – mai ales pentru că orele se vor desfășura în paralel. Director adjunct și profesor de fizică al Colegiului Național Mihai Viteazu,Mihai Surdu, spune că profesorii de română vor fi cei mai afectați pentru că vor trebui să recupereze orele:
„Ne înghesuie foarte mult. Într-un moment și așa aglomerat al anului. Este vorba de sfârșitul semestrului, de începutul semestrului, ne cam aglomerează pentru că în vară, elevii claselor a XII-a ar fi terminat oricum. Acum ei sunt în timpul orelor și vor trebui să facă în paralel și competențe, și ore. Profesorii la fel. Singura problemă care se poate ridica ar fi vizat perioada. Conform legii ar fi trebuit să fie absolvenți.”