Confidenţialitate

Au început lucrările la gazoductul Giurgiu-Ruse

Sistemele de transport de gaze ale României şi Bulgariei sunt conectate, de astăzi. Constructorii au tras prima conductă pe sub Dunăre, în proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse. Lucrarea este una dintre cele mai mari din Europa, până la acest moment.

Constructorul a promis că prima conductă ar trebui să subtraverseze Dunărea în 45 de zile. Conducta a fost construită în atelierele unei firme din Ploiesti, amendată în 2014 de Consiliul Concurenţei pentru trucarea unei licitaţii. La randul lor, austriecii s-au ocupat, în principal, de forajele pe sub Dunăre, care au început la finalul lunii iulie.

Despre gazoductul Giurgiu -Ruse

Gazoductul Giurgiu-Ruse va face parte din proiectul Bulgaria – România – Ungaria – Austria, care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 5,2 kilometri pe cel al României, trebuia să fie finalizată încă din anul 2012, dar proiectul a întârziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării.

Conducta, care va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosită atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi de gaze naturale.

Proiectul a fost finanţat cu bani europeni: 23 milioane euro, în total, dintre care 10 milioane a plătit țara noastră.