Update ora 14:00
Singurul partid în afara coaliției de guvernare care a participat la discuțiile convocate de președinte a fost USR. Liderii acestuia i-au cerut lui Klaus Iohannis să demisioneze din funcția de președinte.
Update ora 13:30
AUR, POT și SOS România nu au participat la consultări, pe motiv că şeful statului este “ilegitim”.
Europarlamentara Diana Șosoacă a sesizat Senatul, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională cu privire la vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi numirea unui preşedinte interimar.
Europarlamentara Diana Șosoacă a sesizat Senatul, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională cu privire la vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi numirea unui preşedinte interimar.
Partidele din coaliția pro-europeană care vor forma Guvernul: PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților, au stat primele la discuții cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui premier.
Urmează, pe rând, celelalte formațiuni politice care au intrat în Parlament – AUR, USR, SOS și POT.
În urma unei ședințe avute în această dimineață în interiorul partidului, PSD a decis să meargă la consultări cu variantă de premier – Marcel Ciolacu, dar și cu posibilitatea de a intra în opoziție, dacă discuțiile nu merg în direcția în care își doresc social-democrații
Președintele PSD, Marcel Ciolacu
„Am luat mandatul de la consiliul politic național să continuăm demersurile de a avea o coaliție majoritară în Parlamentul României, în această structură, și mandatul de prim-ministru să fie atribuit Partidului Social Democrat, colegii nominalizând președintele partidului. Dar și posibilitatea ca Partidul Social Democrat să susțină un Guvern minoritar, dar aș dori să specific foarte clar, că vorbim de un Guvern minoritar format de forțele pro-europene, respectiv PNL, UDMR.”
Președintele PNL, Ilie Bolojan, a spus că formațiunea pe care o conduce a stabilit mandatul pentru consultări – premierul va fi din partea PSD.
„Am primit un mandat să închidem aceste negocieri, în asa fel încât premierul urmează să fie propus de PSD, iar ministerele urmează să revină, desigur conform discuțiilor și ponderii fiecărui partid. Programul de guvernare a fost practic finalizat și în această după amiază se va închide în totalitate, iar în urma discuțiilor pe care le vom avea, după amiază, se vor închide și detaliile legate de ministere.”
Un alt aspect pe care l-au stabilit în această dimineață liberalii este ca noua coaliție să propună pentru prezidențiale un candidat comun. Ilie Bolojan:
„ Susținerea unui candidat comun la funcția de președinte al României de către grupurile politice care sunt membre în această coaliție, acest candidat urmând să fie stabilit prin consens.”
De cealaltă parte, Gabriela Firea a declarat că, personal, consideră că ar fi o soluție bună pentru contextul în care ne aflăm candidatura lui Crin Antonescu.
„Pot să spun punctul meu de vedere, va urma un vot, cred că este o variantă bună, are multă experiență politică, este, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai performanți oameni politici. Este o adaptare la situația actuală, cu ce există acum în plan politic, vârfurile politice și agreate de partidele care sunt în Parlament.”
În această seară, birourile politice naționale ale partidelor ar urma să valideze propunerile de miniștri.
Sursă foto: Inquam