Pe 24 aprilie Unitățile de combatere a căderilor de grindină Moldova 1 Iași și Moldova 2 Vrancea au lansat primele rachete antigrindină din acest an.
La Iași s-au tras 42 de rachete, iar în Vrancea 6, în urma avertizărilor meteorologilor cu privire la posibilitatea înregistrării unor căderi de grindină.
Sunt primele intervenții pentru combaterea căderilor de grindină din acest an și au venit cu circa 2 săptămîni mai devreme față de anul trecut – transmite corespondentul Europa FM, Claudia Toader.
Principiul de funcţionare al sistemului este relativ simplu. Atunci cînd meteorologii emit o alertă de grindină, din punctul de lansare porneşte automat o rachetă, care distruge norul purtător de gheaţă.
Undele de şoc de mare energie, încărcate cu ioni pozitivi, amestecă straturile pozitive şi negative de aer și elimină stratificarea aerului pe baza încărcării electrice.
Practic, aceste rachete împiedică formarea grindinei, iar la sol nu mai ajunge gheață, ci ploaie.
O singură rachetă poate proteja 10 – 12 mii de hectare de terenuri cultivate, asupra cărora nu se abate grindina. Eficacitatea acestui sistem este mare, dat fiind că pierderile care ar putea fi înregistrate în cazul căderii grindinei sunt reduse de 5 până la de 10 ori.
Foto: Ministerul Agriculturii