Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural național destinat designului de carte și-a desemnat cărțile câștigătoare în cadrul celei de-a VII-a ediție a concursului. Acestea au fost anunțate ieri, în cadrul galei de premiere de la Galeria Galateca, unde vor rămâne expuse până pe 9 decembrie.
Anul acesta au fost înscrise în concurs 150 de cărți concepute, publicate sau tipărite în România și Republica Moldova în ultimul an.
Dintre ele, 33 de titluri au fost finaliste și doar 11 au fost desemnate ca fiind cele mai frumoase cărți din România.
„La prima vedere, ni s-au părut puține cărți înscrise în concurs, dar, mai târziu, în timp ce jurizam, s-au dovedit a fi multe frumoase, dintre care a fost greu să alegem. E clar că există o scenă mai tânără a designerilor români de carte care pare să se fi expus ultimelor și celor mai bune practici din vestul și nordul Europei. Acești designeri sunt cei care își transferă experiențele în lumea designului românesc de carte.
Cred că dacă industria editorială din România, în general, ar avea mai multă încredere în capacitățile lor, atunci ar avea numai de câștigat” a declarat Fred Smeijers, membru al juriului CMFC, designer de literă, profesor, cercetător și scriitor olandez
Cele zece premii pentru Cele mai frumoase cărți din România
- Premiul pentru design de colecție – Colecția Cartier – Codobelc (Ooooo poveste de iubire & Regele Piticuț & Catrina și Marele Domn-Somn)
- Premiul pentru design de carte în ediție limitată – Remnants
- Premiul pentru design de album/ carte de artă – Dan Perjovschi. The Book of Notebooks
- Premiul pentru design editorial – Kajet – On Communities
- Premiul pentru design de carte în tiraj mare – Dicționar de idei primite de-a gata
- Premiul pentru design de carte de bandă desenată – 2 metri lătrați
- Premiul pentru design de carte de fotografie – Noi suntem Invictus/ We are Invictus
- Premiul pentru design de carte pentru copii – Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în
Țara Cuvintelor Anapoda - Premiul pentru ilustrator – Old Farts
- Mențiunea juriului pentru carte independentă – CONCAVE
Pe lângă acestea, ediția din 2018, dedicată literelor, a înmânat lui Coman Alexandru premiul publicului pentru cartea ”Jurnal de Stare//Jurnal Public” și i-a oferit Adinei Pașca, fondator al Asociației pentru Performanță și Cultură, premiul pentru cea mai activă inițiativă antreprenorială din 2018, legată de designul de carte.
„Sesiunile de jurizare au decurs într-un mod firesc: am început cu un număr mare de titluri și am sfârșit cu un shortlist și o listă de premianți. Odată ce am scos din selecție titlurile mai puțin puternice, a fost simplu să spun din prima care dintre cele rămase au o calitate net superioară (din punct de vedere al conceptului, al execuției per ansamblu sau al tipografiei). Și această constatare pare să o fi avut toți membrii juriului.
Privind înapoi acum, câteva luni după jurizare, încă mai păstrez amintiri vii atât ale ședințelor juriului, cât și ale titlurilor din shortlist” a spus Corina Cotorobai, membru al juriului CMFC și designer de literă.
Cărțile finaliste vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.