Confidenţialitate

Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PSD cu probleme penale

Zeci de candidați cu dosare penale au fost puși pe listele pentru alegeri, iar șefii de partide au ascuns acest lucru. Au grijă, în schimb, să spună că partidele lor s-ar fi reformat și că aduc oameni noi.

Mare atenție, pe 11 decembrie votăm liste, nu candidați.

Și pe aceste liste se află persoane corupte care, în mod normal, nu ar avea ce să mai caute în Parlamentul unei țări civilizate.

Aproape toate partidele au creat coduri de etică pentru a interzice candidaturile celor cu dosare penale, dar liderii politici par să fi uitat de ele și au trecut pe liste candidați condamnați definitiv ori în primă instanță, trimiși în judecată sau anchetați de procurori.

PSD, candidați condamnați pentru fapte de corupție

PSD, cel mai mare partid din România, aruncă în cursa pentru alegerile parlamentare mai mulți candidați care au probleme penale, dintre care 2 au fost condamnați definitiv, iar altul în primă instanță.

Liviu Dragnea, președintele partidului, candidează pentru un nou mandat de deputat de Teleorman, deși a fost condamnat definitiv pentru fraude la Referendumul din 2012 și a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana.

Senatorul Sorin Lazăr  candidează pentru un nou mandat, deși are două condamnări definitive, dar cu suspendare: în ianuarie anul acesta la un an de închisoare pentru abuz în serviciu și în 2014 la șase luni de închisoare pentru conflict de interese după ce și-a angajat fiul la biroul său parlamentar din Iași. Sorin Lazăr este al doilea pe listele PSD Iași.

Și deputatul PSD Cătălin Rădulescu candidează din nou, deși a fost condamnat în primă instanță la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. El ocupă locul cinci pe lista de candidați PSD la Camera Deputaților în Argeș.

Candidați PSD trimiși în judecată.

Fostul premier Victor Ponta deschide lista PSD la Gorj la Camera Deputaților. Victor Ponta a fost trimis în judecată în septembrie 2015 pentru pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari. Fostul premier mai este urmărit penal într-un alt dosar, cunoscut și ca dosarul Blair. Este acuzat de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, deschide lista de candidați PSD Craiova la Camera Deputaților. Aceasta a fost trimisă în judecată între altele pentru luare de mită și spălare de bani.

În același dosar este trimis în judecată și Radu Preda, administratorul public al Craiovei. Radu Preda ocupă locul 2 pe lista de candidați PSD Dolj la Senat.

Și deputatul Mircea Drăghici este al doilea pe lista PSD de la Argeș, deși a fost trimis în judecacăt de DNA în dosarul în care este anchetat și Constantin Nicolescu, fost președinte al CJ Argeș.

Senatorul Radu Oprea este al doilea pe lista PSD Prahova la Senat. Radu Oprea a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei.

Și Andreea Cosma, fiica fostului șef al CJ Prahova Mircea Cosma, candidează pentru un mandat de deputat deși a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu în privința vânzării ilegale ale unor terenuri.

Dan Bordeianu este pe locul 7 pe lista PSD Vaslui pentru Camera Deputaților. Acesta a fost trimis în judecată după ce firma pe care o controla s-a angajat să execute o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă în localitatea vasluiană Deleni, dar care nu au mai fost finalizate. P prejudiciul este de patru milioane de lei.

Candidați PSD urmăriți penal

Și la categoria urmăriți penal, PSD bifează cu mai mulți candidați.

Ecaterina Andronescu deschide lista de candidați PSD pentru Senat în București, deși este urmărită penal în două dosare. În dosarul Microsoft, Ecaterina Andronescu este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Faptele ar fi fost comise în perioada în care aceasta a fost ministru al Educaţiei. În al doilea dosar, Ecaterina Andronescu este anchetată pentru atribuirea ilegală a unor contracte de către Ministerul Educaţiei.

Titus Corlatean, fost ministru de Externe, a scăpat de urmărire penală în dosarul alegerilor prezidențiale din 2014, după ce a fost salvat de colegi. DNA l-a acuzat de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale. Este al doilea pe lista PSD Dâmbovița la Senat.

Florin Cârciumaru deschide lista PSD Gorj la Senat. În 2016, ANI a sesizat DNA cu privire la un posibil conflict de interese penal în ceea ce-l privește pe Florin Cârciumaru, pentru că a semnat documente în favoarea firmei Pres Sanitas din Târgu Jiu.

Deși sunt urmăriți penal, vor mai candida și deputații Lucian Șova și Iulian Iancu. Cei doi sunt anchetați în dosarul fostului judecător de la Curtea Constituțională, Toni Greblă.

Iulian Iancu deschide lista candidaților PSD la Constanța, iar Lucian Șova este al patrulea pe lista de la Bacău. Ambii vizează un nou mandat de deputat.
Gabriel Vlase, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență într-un dosar disjuns din cel în care Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată, deschide lista de candidați de la PSD Bacău la Camera Deputaților.

Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu, vrea un nou mandat de senator, deși este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență. Ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală. El deschide lista de candidați PSD din Giurgiu pentru Senat.

Radu Babuș, deputat de Constanța și al patrulea pe lista de candidați din același județ pentru un nou mandat, este cercetat alături de Radu Mazăre în dosarul privind vânzarea unor suprafeţe de teren din judeţul Constanţa.

Cătălin Nechifor este pe locul 3 la PSD Suceava la Camera Deputaților. Este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul care vizează atribuirea unor contracte la Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava.

PSD Olt a trecut pe lista de candidați trei persoane controversate: frații Paul și Alexandru Stănescu, candidați pentru un fotoliu de senator, respectiv deputat și Dan Ciocan care vrea un nou mandat de deputat. Firmele controlate de cei trei au fost percheziționate de DNA, dar niciunul nu este urmărit penal.

Candidați găsiți incompatibili de ANI

PSD a trecut pe liste mai mulți candidați care au fost găsiți de Agenția Națională de Integritate în incompatibilitate sau în conflict de interese. Printre ei: Roman Ioan Sorin – deputat de Bihor, Ion Călin – deputat de Dolj, Cornel Resmeriță – senator de Hunedoara,   Ion Mocioalcă – deputat de Caraș-Severin, Laurențiu Nistor – deputat de Hunedoara, Iuliu Nosa – deputat de Sălaj. Ion Mocioalcă, Laurențiu Nistor și Iuliu Nosa au câștigat, în primă instanță, procesul cu ANI.

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații ALDE cu probleme penale

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PNL cu probleme penale