Confidenţialitate

Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PNL cu probleme penale

Zeci de candidați cu dosare penale au fost puși pe listele pentru alegeri, iar șefii de partide au ascuns acest lucru. Au grijă, în schimb, să spună că partidele lor s-ar fi reformat și că aduc oameni noi.

Mare atenție, pe 11 decembrie votăm liste, nu candidați.

Și pe aceste liste se află persoane corupte care, în mod normal, nu ar avea ce să mai caute în Parlamentul unei țări civilizate.

Aproape toate partidele au creat coduri de etică pentru a interzice candidaturile celor cu dosare penale, dar liderii politici par să fi uitat de ele și au trecut pe liste candidați condamnați definitiv ori în primă instanță, trimiși în judecată sau anchetați de procurori.

Candidații PNL cu probleme penale

Liberalii au doar doi candidați certați cu legea, însă pe liste apar alți candidați controversați.

Dumitru Verginel Gireadă a fost trecut pe lista PNL Botoșani pentru un loc în Camera Deputaților. Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat, în aprilie 2012, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Victor Paul Dobre deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților la Galaţi. Fostul ministru delegat pentru Administraţie în 2012 a fost la un pas de a fi urmărit penal în dosarul „Referendumul”, însă colegii săi deputați au respins cererea procurilor.

Actualul deputat Virgil Guran candidează pentru un mandat de senator, fiind pe locul 2 pe lista PNL Prahova. În 2005, el a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, 4 ani după gratii, pentru fals intelectual și 3 ani, pentru evaziune fiscală. Decizia instanței a fost contestată, iar procesul a fost amânat până când faptele s-au prescris.

Ceilalți lideri PNL cu probleme penale nu se mai regăsesc pe listele de candidați. Vorbim de nume precum Vasile Blaga, Ludovic Orban sau Dan Motreanu.

Și alţi liberali au fost retrași din prima linie. Între ei și foști miniștri: Gheorghe Ialomiţianu, Traian Igaş, Mariana Câmpeanu sau Puiu Haşotti nu vor mai candida.

În schimb, rămân alte nume controversate.

Viorica Cherecheș, mama primarului suspendat din Baia Mare  Cătălin Cherecheș, este prima pe lista PNL Maramureș la Camera Deputaților.

Medic de meserie și manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, Viorica Cherecheș și-a împrumutat fiul, în 2008, cu 1,5 milioane de euro.

“În PNL judeci omul, nu familia, nu prietenii de pe scară. În Maramureș, ea este un om apreciat în comunitate și în lumea medicală. Da, fiul său este o persoană cu probleme, însă nu mi se pare normal să răspunzi pentru acțiunile copiilor tăi majori și vaccinați”, a declarat președintele PNL Alina Gorghiu despre candidatura Vioricăi Cherecheș.

Un alt nume controversat este Roberta Anastase. Fosta președintă a Camerei Deputaților se află a treia pe lista PNL Prahova pentru Camera Deputaților. De numele ei se leagă fraudarea votului la Legea pensiilor în 2010. Votul a fost reluat atunci.

Deși PSD a depus plângere penală pe numele său, procurorii de la Parchetul General au decis neînceperea urmăririi penale faţă de Roberta Anastase. După acel scandal, Roberta Anastase nu a mai fost activă în actualul mandat de deputat 2012-2016.

Mara Mareș este un alt nume contestat în rândul liberalilor. Tânăra de doar 24 de ani deschide lista PNL Brașov la Camera Deputaților.  Presa a scris despre aceasta că l-a scos din cursă pe Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.

Mara Mareș a prezentat “un proiect de ţară pentru repatrierea tinerilor români plecaţi la studii în afară”.

Tot din partea PNL va candida Vasilica Steliana Miron. Aceasta a ajuns în parlament în 2012 pe listele PPDD, dar doi ani mai târziu a plecat la PNL, deși a declarat că nu-şi va părăsi niciodată partidul care i-a oferit un loc în Parlament.  Vasilica Steliana Miron se află pe locul doi al listei PNL Suceava.

Vasilica Steliana Miron s-a făcut remarcată prin declaraţiile potrivit cărora indemnizaţia de parlamentar nu îi ajunge nici pentru vizitele la coafor: “Prefer hainele şi pantofii de la producătorii locali. Am şi discount-uri foarte mari. Noroc cu soţul meu şi cu părinţii mei că mă susţin financiar. Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor”.

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PSD cu probleme penale

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații ALDE cu probleme penale