Confidenţialitate

Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PMP cu probleme penale

Zeci de candidați cu dosare penale au fost puși pe listele pentru alegeri, iar șefii de partide au ascuns acest lucru. Au grijă, în schimb, să spună că partidele lor s-ar fi reformat și că aduc oameni noi.

Mare atenție, pe 11 decembrie votăm liste, nu candidați.

Și pe aceste liste se află persoane corupte care, în mod normal, nu ar avea ce să mai caute în Parlamentul unei țări civilizate.

Aproape toate partidele au creat coduri de etică pentru a interzice candidaturile celor cu dosare penale, dar liderii politici par să fi uitat de ele și au trecut pe liste candidați condamnați definitiv ori în primă instanță, trimiși în judecată sau anchetați de procurori.

Candidații PMP cu probleme penale

Partidul Mişcarea Populară condus de Traian Băsescu a trecut pe listele candidaţilor mai multe persoane certate cu legea. Însuşi Traian Băsescu este primul pe listele PMP Bucureşti la Senat, deşi are un dosar penal. Fostul preşedinte este acuzat de spălare de bani de procurorii de la Parchetul General, după ce în perioada octombrie 2000-mai 2005 a încheiat, în mod presupus ilegal, mai multe contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile.

Dosarul în care este vizat Traian Băsescu a fost deschis în urma a două sesizări:  una a Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și o alta a Grupului de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică. Potrivit procurorilor, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit aproape 1 milion și jumătate de lei în numerar. Proveniența banilor nu a fost justificată, spun anchetatorii.

La aceeaşi dată, în același birou notarial, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat o suprafaţă egală de teren situată la aceeaşi adresă, pentru care a plătit un preţ de 3 ori mai mare, respectiv preţul pieţei. În octombrie 2002, fostul președinte i-a vândut suprafața cumnatei lui Costel Căşuneanu, cu 12 milioane de lei.

O parte din suma obţinută ar fi fost transferată apoi în contul fiicei sale, Ioana Băsescu.

Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Boc, este un alt candidat PMP cu probleme. Valerian Vreme este urmărit penal în dosarul Microsoft II pentru abuz în serviciu. Acesta candidează pe listele PMP Bacău la Camera Deputaților pentru un nou mandat. În actualul mandat, Valerian Vreme a fost ales din partea PDL.

PMP Hunedoara l-a inclus pe lista candidaților la Camera Deputaților și pe Haralambie Vochițoiu. Exclus din PSD, el a intrat în 2012 în Parlament din partea PPDD, după care a trecut la UNPR. Haralambie Vochițoiu este urmărit penal pentru fraude cu fonduri europene.

PMP Suceava l-a înscris pe liste pe Aurel Olărean, fost primar al orașului Rădăuți. Acum 2 ani a fost arestat preventiv pentru complicitate la șantaj și abuz în serviciu.

Mircea Manolache deschide lista PMP Iași la Senat. Mircea Manolache s-a ales anul acesta cu un dosar penal pentru vătămare corporală și fugă de la locul accidentului. Acesta a lovit un polițist local care încerca să oprească mașina condusă de Manolache pentru că circula pe contrasens. Polițistul s-a ales cu răni ușoare.

Eugen Tomac candidează la Camera Deputaților de pe listele PMP București. Eugen Tomac este acuzat de procurorii de la Parchetul General pentru abuz în serviciu. Dosarul are legătură cu modul în care au fost cheltuiți bani publici, pe vremea când Eugen Tomac era la conducerea  Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Sursă foto: Facebook/Traian Băsescu

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PSD cu probleme penale

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PNL cu probleme penale

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații ALDE cu probleme penale

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PRU cu probleme penale