Este perioada simulărilor pentru Bac și Capacitate, mâine poimâine se afișează rezultatele iar noi părinții intrăm într-o perioadă în care ne vom face o idee despre cât de pregătiți sunt copiii noștri în perspectiva examenelor pe care le vor da la vară și vom căuta soluții.
Tot ceea ce mai poți face cu câteva luni înainte de examen, dacă nu ai făcut cumva asta cu mult timp înainte, este să îi pui copilului meditații particulare, în cazul în care ți se pare că nu este suficient pregătit pentru viitorul examen. Cu meditațiile astea private în societatea românească, lucrurile funcționeze cam cum funcționează și cu șpaga la doctor. Toată lumea știe de ele, toată lumea le practică, funcționeze o adevărată piață a meditațiilor private, dar statul nu pare interesat nicium să o reglementeze, nici în sensul încurajării lor, nici în sensul ajutării sub o formă sau alta a celor care nu au posibilitatea financiară de a plăti un profesor particular pentru copilul lor.
Acum o săptămână Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale, nemulțumit de calitatea intelectuală a nației, a propus o soluție extremă care, spunea domnia sa, ar trebui să îmbunătățească în final calitatea educației pe care o primesc copiii noștri dar și să egalizeze cumva șansele copiilor, indiferent de veniturile părinților.
Lazea a propus interzicerea totală a meditațiilor private și, în același timp, obligarea primăriilor să-i plătească suplimentar pe profesori, iar aceștia să facă meditații la școală cu aceia dintre copii care arată interes pentru materie. În prelungirea acestei idei Valentin Lazea a mai propus ca un număr de posturi de la universități să fie rezervate copiilor ce provin din mediul rural, astfel încât aceștia să se poată întoarce după aceea și să ridice nivelul intelectual al satelor românești.
O altă soluție, pe care eu o susțin deja de câțiva ani, ar fi liberalizarea totală a meditațiilor private, neimpozitarea lor, sau impozitarea cu sume foarte mici, astfel încât profesorii să fie stimulați să le facă și să le facă legal.
Desigur că nu am vorbi despre toate acestea dacă școala ar reuși să asigure pregătirea copiilor la nivelul la care noi părinții îl dorim pentru ei. Astăzi la România în Direct vă întreb care dintre soluții vi se pare mai bună. Ați angajat sau veți angaja un meditator privat pentru copilul dumneavoastră?
Credeți că meditațiile sub formă de ore suplimentare la școală putea reprezenta o soluție?
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ati-angaja-un-meditator-privat-pentru-copilul-dumneavoastra-05-martie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]