Bolile cardiovasculare provoacă 7-8 decese la 1000 de locuitori anual în România.
Aterotromboza este o afecţiune care se dezvoltă progresiv și care conduce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral şi reprezintă acumulare de colesterol, celule inflamatorii și formarea unui cheag de sânge suprapus peste acestea, în artere.
Atunci când nivelul de colesterol în sânge este crescut, acesta se va depune încet în pereții arterelor importante din corp precum vasele care vascularizează inima, arterele coronare, vasele care conduc sânge la creier precum arterele carotide sau vase periferice de la nivelul membrelor inferioare. Așa apare placa de aterom, însoțită și de inflamație locală. Vasele respective devin rigide, spațiul prin care curge sângele se îngustează, iar hrănirea țesuturilor cu oxigen devine deficitară.
Dacă o placă de aterom se fisurează sau se rupe, se declanșează coagularea sângelui care duce la formarea unui cheag, numit tromb, cu îngustarea rapidă și blocarea vasului. Drept urmare apar accidentele vasculare majore, mai precis infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și moartea subită.
Riscul dezvoltării aterotrombozei este influențat de vârstă, predispoziția genetică, dar și de stilul de viață nesănătos: fumatul, obezitatea, sedentarismul.
Renunţând la fumat, controlând valorile mari ale tensiunii arteriale, alimentația echilibrată și sănătoasă, scăderea în greutate și exercițiile fizice practicate regulat, previn evenimentele aterotrombotice și reduc riscul cardiovascular. De asemenea, medicul cardiolog vă poate prescrie medicamente nu numai pentru scăderea colesterolului dar și pentru controlul coagulării sângelui.