Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croaţia că prognozele meteorologice locale indică pentru perioada imediat următoare masive căderi de precipitaţii, în special în regiunile Istria, Dalmaţia centrală şi regiunea central continentală Gospic, pentru care a fost emis cod roşu.
Regiunile central-continentale Karlovac şi Knin se află sub un cod portocaliu ce vizează aceleaşi fenomene meteo.
Sunt posibile inundaţii, inclusiv ale unor elemente de infrastructură ale drumurilor publice, perturbări ale circulaţiei rutiere şi alunecări de teren, potrivit MAE.
Din cauza situaţiei din teren, care poate suferi modificări de la o oră la alta, MAE la recomandă cetăţenilor români consultarea, pentru informaţii actualizate, a următoarelor pagini de Internet: Automobil Clubul Croat – http://www.hak.hr/en, Compania Naţională Croată de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autoritatea Portuară Croată – http://www.portauthority.hr, Agenţia Croată de Aviaţie Civilă – http://www.ccaa.hr, precum şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html. În situaţii de urgenţă, pe teritoriul croat, se poate apela numărul european unic de urgenţă 112.
Cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii României la Zagreb: +38598414341.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’ (disponibilă gratuit în ‘App Store’ şi ‘Google Play’), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
Pentru Slovenia, prognoza meteorologică locală indică marţi, în intervalul orar 01.00 – 21.59, precipitaţii semnificative, posibile inundaţii, inclusiv ale unor elemente de infrastructură ale drumurilor publice, perturbări ale circulaţiei rutiere, alunecări de teren şi contaminarea apei potabile.
Asistenţă consulară se poate obţine la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615058294 şi +38615057335, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei: +38640980068. MAE recomandă consultarea paginilor de Internet www.ljubljana.mae.ro şi http://www.mae.ro.
În Bosnia şi Herţegovina, pentru marţi a fost emisă o avertizare meteo de cod galben de furtună pentru întreg teritoriul.
Zona cea mai afectată de condiţiile meteo nefavorabile este partea de nord-vest a ţării, în principal regiunile Bihac, Prijedor şi Banja Luka, unde se va înregistra şi cea mai mare cantitate de precipitaţii.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în BiH: +38733207447 şi +38761428354, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Sarajevo: +38761428354.
De asemenea, MAE le recomandă cetăţenilor români ca înainte de a porni spre BiH să consulte, pentru informaţii actualizate, paginile de Internet www.meteoalarm.eu şi http://bihamk.ba.
Pentru moment, nu a fost închis niciun punct de trecere a frontierei şi nu au fost introduse restricţii de circulaţie pe infrastructura rutieră din Bosnia şi Herţegovina. MAE le recomandă cetăţenilor români să circule cu prudenţă, având în vedere condiţiile meteo şi de relief specifice acestei ţări.