Cumpărătorii români de mașini de ocazie trebuie să verifice istoricul fiecărui autovehicul care li se pare interesant, chiar înainte de a-l contacta pe vânzător. Pentru aceasta, pot comanda online un raport VIN care cuprinde informații detaliate ale istoricului automobilului, unele trecute cu vederea de actualul proprietar.
În acest text, vom comenta câteva chestiuni legate de mașinile la mâna a doua importate din Statele Unite, pentru care aveți la dispoziție un raport dedicat, pe site-ul https://www.verificareavin.ro/.
Spre deosebire de rapoartele VIN, generate pe baza seriei unice de șasiu a autovehiculului, cele cu informații despre mașinile aduse din SUA au un alt format și date mult mai diverse. În unele situații, mașinile importate în Europa au suferit avarii/ accidente serioase, iar proprietarul este tentat să ascundă acest lucru. Aceste mașini primesc o etichetă denumită “salvage title”, iar pentru cumpărător înseamnă că reparațiile pot fi cu 75% mai scumpe decât este valoarea mașinii.
De obicei, nu veți afla acest lucru din anunț, ci doar dintr-un raport VIN care este independent, interoghează mai multe baze de date și, firește, nu este controlat de vânzător.
Să luăm un exemplu de raport. Am găsit pe un site de anunțuri un superb Chrysler 300. Mașina ne-a plăcut mult, însă am dorit să îi verificăm trecutul. Am copiat seria de șasiu și am generat pe site-ul amintit anterior un raport. De fapt, am primit două, unul cu datele generale, din Europa, și un altul separat cu informații din istoricul american al mașinii – un raport despre vehicul din Statele Unite ale Americii.
Am avut o surpriză neplăcută, după ce am deschis acest ultim raport:
Înregistrare: SALVARE: DAUNE SAU NESPECIFICATE? Au fost găsite înregistrările! Data: 2018-09-20. Am pus mausul pe această linie roșie a raportului pentru a primi detalii cu privire la informația afișată: un vehicul de salvare este un vehicul care a fost distrus sau deteriorat după reparații; a declarat o pierdere totală de către asigurător; sau a declarat o pierdere totală din cauza furtului. atunci când o companie de asigurări, ca urmare a unei decontări totale a pierderilor, achiziționează un vehicul, compania de asigurări trebuie să solicite un certificat de salvare. dacă proprietarul păstrează în posesia unui vehicul de salvare, proprietarul trebuie să obțină un certificat de salvare înainte de a primi o declarație de pierdere totală din partea companiei de asigurări.
Prin urmare, automobilul suferise daune majore, anunțul nu preciza acest lucru, iar noi, dacă îl cumpăram, urma să suportăm costuri foarte ridicate cu viitoarele reparații.
Evitați astfel de situații! Când alegeți o mașină de ocazie, comandați mai întâi un raport VIN pentru a afla istoricul ei, independent de ce scrie în anunț sau vă povestește vânzătorul ori concesionarul auto. Protejați-vă viitoarea investiție, dar și propria siguranță, când vă veți afla la volanul autovehiculului cumpărat.